29. oktoobril esilinastus kinos Sõprus portreefilm legendaarsest Eesti arhitektist ja kunstnikust Leonhard Lapinist. Foto: Erki Pärnaku
Galeriid
29. oktoober 2020, 20:31

GALERII | Esilinastus portreefilm Leonhard Lapinist

29. oktoobril esilinastus kinos Sõprus portreefilm legendaarsest Eesti arhitektist ja kunstnikust Leonhard Lapinist. 

Margit Mutso tehtud portreefilm on terviklugu Leonhard Lapinist tema varasest noorusest tänase päevani, tema loomingust kunsti ja arhitektuuri vallas, suhetest ja tõekspidamistest. „Kuigi fookuses on Lapini arhitektuur, ei saa seda lahutada tema muust loomingust. Suur mõju Lapinile on olnud tema ajastul ja sõpruskonnal, aga ka keskkonnal, kust on ta pärit,“ kinnitab Mutso.

„Filmi tootmisprotsess oli vägagi nauditav, sest oma põneva loomingu ning energilise karakteriga sütitas Leo ka filmimeeskonna andma endast parimat,“ märgib filmi produtsent Eros Brambat. Ta loodab, et Lapini erakordne fluidum, mis saatis kõiki võtteplatsil, kandub ka filmi vaatajani.

Mässumeelset Nõukogude Eesti esiavangardisti Leonhard Lapinit iseloomustavad produktiivsus, loovus ja kirglikud inimsuhted. Lapini lähiringist on räägitud kui legendaarsest Tallinna koolist, kes võttis jõuliselt sõna massehituse ning sellega kaasnenud migratsioonipoliitika vastu. Tallinna kooli arhitektid saavutasid 1980ndatel populaarsuse, mis ulatus Nõukogude Liidu piiridest kaugemale. Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamisega sai Lapini looming uue hoo ning elava klassiku loometegevus ei ole raugenud seniajani – otse vastupidi!

Filmis astuvad peategelase kõrval üles arhitektid Vilen Künnapu ja Toomas Rein, arhitektuuriajaloolane Andres Kurg, Lapini kauaaegne elukaaslane Kristel Jaanus jpt. 

Filmi autor ja stsenarist on Margit Mutso, operaator Meelis Kadastik, montaažirežissöör Kalle Käärik ja produtsent Eros Brambat (filmistuudio AD Oculos Film).

Filmi „Leonhard Lapin. Protsess“ esimesed avalikud kinoseansid on 2. ja 3. novembril Tallinnas Sõpruse kinos ning 2. novembril Tartu Elektriteatris. ETV telekanalil näeb film ekraanivalgust detsembris.