Olivia Newton-JohnFoto: Reuters/Scanpix
Inimesed
27. oktoober 2020, 14:54

Legendaarne näitlejanna nimetab oma vähktõbe kingituseks

"Grease'i" täht Olivia Newton-John pidi lülisambasse levinud vähi tõttu kaks aastat tagasi  uuesti kõndima õppima. Kuid 72aastane näitleja ja laulja on praegu enda sõnul heas vormis. "Vähk on olnud kingitus," kinnitab ta.

"Grease'i" staar sai rinnavähidiagnoosi esmakordselt 28 aastat tagasi. Arstidel õnnestus kuri haigus kahel puhul välja juurida, kuid 2017 leiti vähikolded Olivia seljast. Värskes The Guardiani intervjuus kinnitab artist, et tunneb end hästi. Ta näeb videointervjuus ka imetlusväärselt nooruslik välja. "Kui sul on raske hetk, on muusika suurepärane tervendaja," ütleb Newton-John, kel on kombeks omaette ümiseda "Olen terve, olen tugev". "Väga tähtis on oma pea sees positiivset sõnumit korrata."

Jaanuaris teatas Olivia fännidele, et kasvajad on kahanenud. 2018. aastal oli haigus murdnud tema lülisamba alaosa. "Olin nii nõrk. Mul olid kõndimisraam, kepp ja kargud, aga nüüd kõnnin ringi," kinnitab ta The Guardiani reporterile.

Olivia peab iga päeva õnnistuseks. "Eales ei tea, millal su aeg läbi saab - elame kõik siin ilmas piiratud aja. Peame tänulikud olema." Ta on võtnud hoiaku, et pole haige. Ka võitlejaks ei taha ta end nimetada, sest talle ei meeldi sõda. "Tahan, et mu keha saaks jälle terveks ja tasakaalu. Oma osa on selles vaimsel hoiakul. Kui mõtled "Vaene mina" või "Ma olen haige", siis jäädki haigeks."

Vähk on Newton-Johni vorminud. See on andnud talle kutsumuse - ta on rajanud omanimelise vähikeskuse. "Ma ei tea, mida ma ilma vähita teeksin. Võtan seda oma eluteena. See andis mulle sihi ja õpetas palju kaastunde kohta." Olivia on elanud palju kauem, kui paljud inimesed sellise diagnoosi puhul ootasid. Ta tahab tõestada, et vähk ei tähenda surmaotsust. "See on olnud kingitus. Kellelegi teisele ma vähki ei soovi. Kuid minu elus on see tähtis olnud."