Taavi KotkaFoto: Kairit Leibold
Inimesed
26. oktoober 2020, 16:03

IT-ettevõtja Taavi Kotka lõi tüdrukute tehnoloogiaringi: see on targem valik kui ballett või muusikakool!

Taavi Kotka tehnoloogiaring Unicorn Squad tegutseb juba teist aastat. Nüüd selgub, et Taavit ajendas selleks tema tütre Helena väljaarvamine poistest pungil robootikaringist.

Helena Kotka nentis saates „Hommik Anuga”, et nende grupis oli 30 poissi ja vaid kaks tütarlast. „Meid visati välja ja öeldi, et me pole piisavalt aktiivsed."

Unicorn Squad ei võta aga vastu ühtegi poissi. Taavi Kotka peab imelikuks, et tehnoloogiaringides on iga kümne poisi kohta vaid üks tüdruk. „See peab olema mingi viga, mistõttu me mõtlesime teha teismoodi. Võtame poisid välja ja vaatame, kas siis huvitab,” räägib Kotka ja lisab kohe, et vaadates nende tänast statistikat, siis tüürib tüdrukute huvi robootika vastu ülesmäge.

Veel üheks erinevuseks võrreldes teiste tehnoloogiaringidega on see, et õpetajateks on lapsevanemad ise. „Üks selle programmi idee oligi näidata, et sellisel tasemel tehnoloogia õpetamine ei vaja sügavaid eriteadmisi. See tähendab, et kui on tehtud väga head õppematerjalid, siis sa loed need läbi ja oledki võimeline tundi andma,” sõnab Kotka. 

Teadmised "aitäh" eest

Kui lapsevanemad on nõus ise tunde andma, on tehnoloogiaring osalejatele tasuta. Juhul, kui nad soovivad lastele palgata eraldi juhendaja, siis tema ootab muidugi tasu. Kotka aga rõhutab, et tema ettevõte ei teeni selle pealt midagi. 

Programm kestab pool aastat ja tundides käsitletakse kuut erinevat teemat. Ring toimub kord nädalas. „Iseenesest on see umbes 120 tundi kuue kursuse peale kokku,” ütleb Kotka ja lisab, et pool aastat võib tunduda pikk aeg, kuid pole seda sugugi.

Tehnoloogiaringis õpitakse füüsikat, elektroonikat ja isegi droonindust. Alustatakse aga kõige lihtsamatest asjadest. Näiteks elektriteema õppimine algab lambipirni vahetamisega. Lõpuks oskavad tüdrukud aga jootmist ja panevad kokku keerukaid elektriskeeme. „Nad arenevad läbi selle programmi ja kuna ma ise olen tarkvarainsener ning TalTechist ja Tartu ülikoolist läbi käinud, siis ma tean, mis oskusi neil lõpuks vaja on,” räägib Kotka.

Baleriin vs tarkvarainsener

IT-mehe sõnul ei tee ta kohe tüdrukutest programmeerijaid, vaid tahab ennekõike neile näidata, et tehnoloogia ei ole midagi rasket, mida peaks kartma. Kotka tahab nii lastele kui nende vanematele selgeks teha, et füüsika ja matemaatika on õpitavad oskused, mille omandamiseks ei pea olema priimus. „Sa pead baastõed selgeks saama ja olema järjepidev, see ei ole mitte midagi keerulist. Meie kursus näitab, et lapsed arenevad väga kiiresti,” lisab ta. 

Kotka leiab, et tark valik on panna lapsed balletitrenni või muusikakooli asemel tehnoloogiaringidesse. Ta mõtiskleb, et korraga on balletitrennis või lauluringis 7000 samaealist tüdrukut. Neist baleriiniks või tipplauljaks sirguvad aga vähesed. Programmeerimist ja tarkvaratehnikat asub tema sõnul aga igal aastal ülikoolides õppima rohkem kui 1000 noort. "Tõenäosus saada endale head oskused ja hea töökoht on tehnoloogiamaailmas väga palju suurem kui baleriinina või lauljana," märgib ta. 

Kotka hindab, et ka palgalõhe väheneks siis, kui erinevast soost lastel oleks juba väiksena võrdsed võimalused. „Me näeme, et naiste ja meeste vahel on palgaerinevus. Aga see on sellepärast, et naistel ei ole võimalust saada meestega samadele ametipositsioonidele, sest neil on juba kuskil alguses tehtud valed valikud või ei ole neile seda võimalust antudki,” nendib ta.

Unicorn Squad ringe on üle Eesti juba 96 ja seal tegutseb kokku umbes 1200 õpilast.