Ansambel Justament algusaastatel.Foto: Erakogu
Tele
25. oktoober 2020, 11:29

JUSTAMENT 40 | Ansambli esimene nimi valmis Toomas Lunge vannis

„Hakkasime Riia mäest alla marssima ja kui jõudsime Kalevi tänava risti, oli meil bänd tehtud,“ meenutas „Hommik Anuga“ saates Justamendi laulja Toomas Lunge, kuidas toona ansambel kokku sai pandud. 28. oktoober tähistab trupp 40. sünnipäeva.

„Tartu linnas oli klubi, mis ühendas kõiki keskkooli noori, kes võtsid osa linna ühisürituste korraldamisest. Tegemist oli Alo klubiga – algatada, luua ja osaleda klubi,“ sõnas Lunge ja lisas, et tema, koos oma pinginaabri Sulev Ulbiga, olid selles klubis juba vanad olijad.

Ühel sügisesel õhtupoolikul astusid uksest sisse mehed nagu Jaan Elgula, Andres Dvinjaninov, Ivo Peetso, Tiit Nikopensius. „Nendega olin tuttav juba poistekoori aegadest.“

Ansambli Justament kümmnes sünnipäev. Foto: Jaak Nilson / Õhtuleht arhiiv

Lunge sõnul oli tegemist toreda taaskohtumisega. Seejärel võttis Lunge Elgula käevangu ning ütles, et neil jäi varasemast üks jutt pooleli. Nimelt proovisid mehed kunagises sõjaväe laagris esitada üht Ruja lugu, mis toona neil välja ei tulnud. „Ütlesin Elgulale, et nüüd oleks paras aeg ära teha. Hakkasime Riia mäest alla marssima ja kui jõudsime alla Kalevi tänava risti, oli meil bänd tehtud.“

Nädal pärast esimest esinemist kutsuti mehed juba ühele üritusele üllatusesinejaks. „Mäletan, et sama päeva hommikul, kui pidime õhtul minema esinema, istusin ma kodus vannis ja nuputasin, mis nime me ansamblile paneme.“ Lunge võttis näiteks Rootsi popmuusika ansambli ABBA, kelle nimi moodustus liikmete eesnimede tähtedest. „Proovisin, mis saab meie nimedest kokku – JUTITA. Siis panin sinna ette miks. Miks JUTITA ehk mida iganes keegi soovib Jaan, Urmas, Toomas, Ivo, Tiit, Andres,“ naerab Lunge. 

1981. aasta Tartu levimuusikapäevadel sai ansambel uue nime. „Mul läksid põlved nõrgaks, kui koridoris tuli mulle vastu Margus Kappel, kes ütles mulle tere. Istusin pärast seda maha, süda jättis lööke vahele. Pärast seda kuulsime, et  Rock Hoteli kitarrimängija Tiit Kõrvits oli jooksnud ringi ja küsinud kõigilt, et kus see poistebänd on, see Justament noh...“ selgitas Lunge. Hiljem mindi meeste juurde ja öeldi: „Kas te teate, et olete nüüd Justament?“.

Justament meenutas ka esimest honorari, milleks oli 34 rubla ja kolm pudelit haput veini. „Me olime tegelikult solvunud, et mis mõttes. Me teeme teile kunsti ja teie pakute meile raha,“ sõnas Elgula. „Me laulame teile kaks Kukerpillide laulu ja teie hakkate selle eest raha maksma,“ lisas Lunge. 

Kuidas kavatseb ansambel juublit tähistada? „Uhkelt! Alustasime kohvikus ja läksime kohe kontsertsaali. Nüüd 40. aastal lähme kohvikusse tagasi. Püssirohu keldrisse ja Kochi aita,“ naeris Lunge. 

„29. oktoobril teeme Tartus sünnipäeva tantsuõhtu. 30. oktoobril Kochi aidas. Teeme seda, mida saab ja mida oskame,“ lisas Elgula. 

Vaata täispikka intervjuud videost.