Urmas Reitelmann Riigikogus.Foto: Tiit Tamme
Poliitika
23. oktoober 2020, 13:18

Ekrelasest riigikogulane kutsus „Ringvaate“ saatejuhte loomapilastajateks. Lõbu ja Reikop kaaluvad poliitikule hagi esitamist

„Katsuge ära harjuda,“ põrutas oma räige sotsiaalmeedia postituse lõpus Urmas Reitelmann, riigikogu EKRE fraktsiooni ja ERRi nõukogu liige. Neljapäevaõhtune postitus, milles poliitik nimetas „Ringvaate“ saatejuhte sodomiitideks ehk loomapilastajateks, oli uudise avaldamise hetkeks kustutatud.

„Ringvaate“ saatejuhid on Marko Reikop ja Grete Lõbu. Mõlemad kommenteerisid Õhtulehele, et on valmis solvangu pärast ka kohtuteed käima. „Sellise väljaütlemise peale ma väga tõsiselt kaalun Reitelmanni peale hagi esitamist,“ ütles Lõbu.

„Ma olen väga häiritud, pahane ning see on au ja väärikust solvav. Ma tundsin et mu au ja väärikust on väga tugevalt haavatud ja selle kaudu kõiki ajakirjanikke solvatud. See on solvang kogu ajakirjanduse institutsiooni vastu. Me oleme juristidega asja arutanud ja me mõtleme kohtutee peale,“ kommenteeris Reikop.

Keskerakonna liige Aadu Must kommenteeris Õhtulehele, et riigikogu kultuurikomisjon hakkab tuleval nädalal arutama ERRi nõukogu teemasid. Pole teada, kas küsimuse alla tuleb ka Reitelmanni nõukogusse kuuluvus.

„Kahe sodomiidi juhitud Ringvaade nõretas raevust ja pettumusest valitsuse püsimajäämise pärast, mida vürtsitati ohjeldamatu homopropagandaga. Keemiliselt puhas ringhäälinguseaduse räme rikkumine. Edasi andsid AK-s endast parima seltsimees Tralla ja KGB koputaja Kristjan, tuntud ka Toomas Sildami nime all. Ei ole raske ette kujutada, millist soppa hakkab lendama referendumi eel. Mõned poliitkomissarid ei ole ikka veel aru saanud, et Eestil on uus, enam-vähem rahvuslik valitsus. Katsuge ära harjuda,“ seisis poliitiku Facebookis. Sama postitust jagas teiste seas ka Kert Kingo. 

Eesti õigekeelsussõnaraamatu kohaselt on sodomiit loomapilastaja.

Urmas Reitelmanni postitus Foto: Kuvatõmmis/Facebook

Märkimisväärne on see, et alles neljapäeval allkirjastasid koalitsioonipartnerid kokkuleppe, milles kutsuvad üles nii koalitsiooni kui opositsiooni poliitikuid, meediat ja erinevaid huvigruppe tunnetama oma vastutust ning vältima solvavat ja ähvardavat retoorikat.

EKRE esimees Martin Helme kommenteeris ERRi ajakirjanikule Arp Müllerile, et ei pea oma erakonnakaaslase Urmas Reitelmanni väljaütlemisi saatejuhtide aadressil viha õhutavaks ning leiab, et see, kas kellegi sõnad on solvavad, on suhteline.

„Ma kujutan ette, et need, kelle kohta seda öeldi, tundsid ennast halvasti, puudutatuna. See on suhteliselt tõenäoline, et nii on,“ rääkis ta. Ajakirjaniku küsimusele, kas taoline väljendus on vastuolus paar tundi varem allkirjastatud ühisavalduses sisalduvaga, vastas Helme, „Me peaks püüdma vältida jah sellist inimestele templite otsa ette löömist. See on tõsi.“

Õhtuleht saatis kommentaaripäringu ka peaministribüroosse, kust vastas büroo juhataja Johannes Merilai: „Kõnealune postitus ei olnud kindlasti kooskõlas eile antud lubaduste ja võetud kohustustega. EKRE vastutus on praeguses olukorras viia valitsuserakondade vahel kokku lepitud sõnumid oma liikmeteni, et selline solvav sõnakasutus ei ole kuidagi aktsepteeritav. Mul on hea meel, et praeguseks on postitus kustutatud.“

„Verbaalne terrorism!“

ERRi nõukogu esimees Rein Veidemann mõistis Reitelmanni avalduse hukka. „Seda hämmastavam, et eile koalitsioonipartnerid ja nende seas ka EKRE kirjutasid alla paberile, kus nad loobuvad edaspidi igasugusest vihakõnest. Seda nörritavam on sellist avaldust lugeda, mis on selgelt vihakõne,“ kommenteeris ta. 

Veidemanni sõnul peaks EKRE esimees Martin Helme ja erakonna juhatus mõtlema, kas nad on Reitelmanni näol ERRi nõukogusse ikka õige isiku saatnud. „Kellegi, kes suudab talitseda oma raevu ja hinnanguid? See on nende otsustada. Minul pole enam sõnu ja paljudel mitte. Kaua see kõik jätkub? See on verbaalne terrorism! Meie ees on puhtal kujul verbaalsed rünnakud, sildistamine, argumentum ad hominem. See on suhtlusviis, kus teised osapooled lükatakse lihtsalt dialoogist välja,“ sõnas ta. Ta lisas, et on elus paljugi teinud ja omal ajal ka poliitik olnud, kuid niisugust masendavat olukorda pole ta Eesti poliitilises diskursuses enne näinud.

Reitelmanni väljaütlemise mõistis hukka ka opositisooni juhtiva Reformierakonna esimees Kaja Kallas. „Eile allkirjastasid valitsusjuhid dokumendi, kus lubasid hoiduda ühiskonnaliikmete solvamisest. Sellest mõni tund hiljem aga postitas EKREst pärit Ringhäälingunõukogu liige Urmas Reitelmann oma Facebooki seinale räige solvangu ERRi ajakirjanike pihta. See näitab, et EKRE ei kavatsenud kunagi oma sõnadest kinni pidada. Olukord ei muutu paremaks enne, kui meil on ilma EKREta valitsus ja nad ei saa enam võimulolijate positsioonilt inimesi solvata. Ilma EKREta valitsuskoalitsioon on võimalik!“