Arnold Rüütel ja Ingrid RüütelFoto: Erlend Štaub
Inimesed
23. oktoober 2020, 08:22

Rüütlite uhke Maarjamäe elamu on lõpuks valmimas: kolmekorruselise maja jaoks ehitatakse lift!

Ingrid ja Arnold Rüütli uus kodu on lõpuks viimistlusjärgus ja hoiame pöialt, et presidendipaar saaks jõule tervitada ning aastavahetuse saluute taevasse kihutada juba oma eramu katuselt, vahendab Kroonika.
Arnold Rüütli maja ehitus Künnapuu 5, Maarjamäel. Foto: Stanislav Moškov

Maarjamäele kerkinud ligi 300ruutmeetrisest hoonest saab Ingrid ja Ar­nold Rüütli elu- ja 140ruutmeetrisest Arnold Rüütli nii-öelda trofeedemaja, kuhu ta saab sisustada raamatukogu ja arhiivi, paigutada karjääri vältel talle omistatud tunnustused ja saadud kingitused.

Kahekorruselise elumaja katusel on koha leidnud väike, õdusa kabineti mõõtu klaasuste-akendega ruum, kust avaneb imeline vaade Maarjamäele ja Tallinna lahte loojuvale päikesele. "See korrus ehitati eraldi selleks, et majja tuleb tõesti ka lift," kinnitab Arnold Rüütel. "Lift töötab esimese ja teise korruse vahel ja just lifti jaoks oli tehnilistel põhjustel vaja kolmandat lisakorrust."

Refereeritud artikli täistekst Kroonikas.

2017. aastal sattus Rüütli vaatevälja arendaja Roland Lääne, kellega lepiti kokku, et ettevõte Künnapuu Arendus OÜ (uue nimega Ipry Investments OÜ) saab ühe Künnapuu tänava kruntidest endale ning vastutasuks kohustub ehitama presidendile maja ja abihoone katuseni välja. 2018. aasta veebruaris sai Rüütli maja ehitus hoo sisse. Sama aasta kevadel loodeti, et aasta lõpuks on uksed-aknad ees ning haljastusega on ühele poole saadud. Sügiseni käis platsil tihe sebimine. Pooliku elumaja kõrvale kerkis tulevase arhiivihoone majakarp. 

Siis saabus vaikus.

2019. aasta kevadel väljendasid Rüütli tulevased naabrid muret, kas midagi on juhtunud, et ehitus ei edene. Arendaja Lääne väitis toona, et tööd toppavad, sest presidendipaar soovib erilahendustega uksi ja aknaid. 

Uksed ja aknad jõudsid kohale ja said ette alles 2019. aasta kevadel. Oktoobriks polnud pilt kinnistul suurt muutunud: majakarpi ümbritsesid kiledega tellingud, hunnik killustikku ja hulk sillutuskive ootas oma järge. Detsembri lõpus oli pilt pisut lootustandvam: eramu ja abihoone olid saanud heleda fassaadi ning virnas seisnud sillutuskivid olid laotud kõnniteeks. Lisaks olid paika pandud aiapiirded.

Loe pikemalt siit.