"Puuduta mind" 155. saade - Toomas Abiline; Anu Saagim; Sirje Presnal
Puuduta mind
22. oktoober 2020, 19:28

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs igal neljapäeva õhtul.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloudist

„PUUDUTA MIND“ 155. SAADE | Räägime omaaegsest Eesti kuulsaimast meediumist, Mai Kalamehest

Igal nädalal kostitame sind põneva veebisaatega „Puuduta mind“, kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, haldjad, elukunstnikud, teadlased, koolitajad, hüpnotisöörid ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele spetsialiseerunud Õhtulehe ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuhi Anu Saagimi seekordseks külaliseks on ajaloolane ja Kiek in de Köki kindlustustemuuseumi juhataja Toomas Abiline.

Varsti on käes november, rahvakalendris hingedekuu. Sestap on just nüüd paras aeg heita pilk minevikku ning teha tutvust sõjaeelsete meediumide, selgeltnägijate ja okultistidega, kes väitsid end vaimudega suhtlevat ning sealpoolseid sõnumeid vahendavat. Tallinn pälvis 1930. aastate alguseks isegi Põhja-Euroopa okultistide peakorteri kuulsuse, sest siin tegutses mitmeid kuulsaid spiritiste ja hüpnotisööre.

1930. aastail said Eesti okultistide seas keskseteks tegelasteks hüpnotisöör Bernhard Valfried Johanson (1907–1941) ning tema meedium Mai Kalamees (1876–1965). Tänu Johansoni aktiivsele tegevusele ja meedium Kalamehe andele jõudsid parapsühholoogia teemad sageli ka Eesti ajakirjanduse veergudele, sestap jagub põnevat materjali ka tänapäeva.

Omaaegne Eesti kuulsaim hüpnotisöör Bernhard Valfried Johanson ja meedium Mai Kalamees (Picasa)

Edasi lugemiseks: