Daphne du Maurier 1931. aastal.Foto: CSU Archives/Everett Collection/VIDA PRESS
Inimesed
19. oktoober 2020, 10:46

Uus kõmuteos: prints Philip oli abielludes hoopis teise naisesse armunud

Elizabeth II abikaasast prints Philipist kirjutatud värske raamat väidab, et Kreeka päritolu printsi südant vaevasid enne tulevase kuningannaga abiellumist suured kõhklused – ta oli pööraselt armunud kirjanik Daphne du Maurier’sse (1907–1989).

Printsess Elizabeth ja prints Philip abiellusid 1947. aastal, kuid Ingrid Seward väidab raamatus „Prints Philip Revealed“, et Philipil olid kihluse ajal sügavad tunded kirjanik Daphne du Maurier’ („Linnud“, „Rebecca“) vastu. Sewardi teatel veetsid Philip ja Daphne palju aega koos ning Philip viibis enne abiellumist mõnda aega koguni Cornwallis du Maurier’ kodus, vahendab Iltalehti. Intiimsuhteni polevat nende lähedus küll jõudnud – liiatigi oli kirjanik abielus ning laste ema –, kuid prints anunud, et Daphne lubaks tal enda juurde jääda.

Printsess Elizabeth ja Philip oma ametlikul kihlusportreel. Foto: Everett/Shutterstock/VIDA PRESS

1947. aasta novembris laulatati Philip siiski kroonprintsess Elizabethiga. Nelja lapsega kuninglikul paaril on algusest peale olnud eraldi magamistoad, märgib Iltalehti. Nüüdseks 99aastane Philip taandus paar aastat tagasi kuninglikest kohustustest ning teda on kuninganna (94) kõrval näha vaid suurtel perekondlikel sündmustel, nagu näiteks lapselaste pulmad.

Raamat: du Maurier tundis tõmmet ka naiste vastu

Du Maurier’ biograaf Margaret Forster on väitnud, et Hitchocki muusana tuntud kirjanik tundis tõmmet ka naiste vastu. Ta ei hüljanud oma abikaasat, sõjaväelast Frederick Browningit iialgi, kuid tal oli mitu tõsist armulugu naistega.

Kuna Daphne isa, näitleja ja teatrijuht Gerald du Maurier oli kangesti igatsenud poega, üritas Daphne käituda kui poiss: kandis lühikest soengut ja eelistas poistemänge. Abikaasana oli ta kohusetundlik, ehkki nägi vaeva ematunnetega. Esimese kahe lapse – tütarde – vastu ilmutas Daphne võõrastust, alles poeg äratas temas sooja ja armastava ema.

Du Maurier’de peres kasutati lesbilisuse kohta terminit „Veneetsia armastus“. Kirjaniku suurim veneetsialik kirg oli tema Ameerika kirjastaja abikaasa Ellen Doubleday. Naistest said suured sõbrad, kuid Ellen keeldus isegi Daphne’ga Itaalias puhkust veetes Veneetsia kommete kohaselt käitumast. Elleni asendajaks sai tunnustatud inglise näitlejanna Gertrude Lawrence, kellega du Maurier’l oli aastaid armusuhe. Näitlejanna suri 54 aasta vanuses hepatiiti, jättes du Maurier’ lohutamatusse leina. Kui kirjanik armastatust viimast korda lahkus, ütles too: „Mine minu juurest ja ära vaata tagasi nagu uneskõndija.“