Folkmuusikal "Üle vee - Leigri lugu" peaproovFoto: Robin Roots
Galeriid
17. oktoober 2020, 18:34

GALERII | Ansambel Antsud ja tantsurühm Uppsar tõid lavale folkmuusikali „Üle vee – Leigri lugu“

Laupäeval esietendus Kaja Kultuurikeskuses folkmuusikal “Üle vee – Leigri lugu”, mis on valminud pop-folk tantsurühma Uppsar ja folkbändi Antsud koostöös. Värskelt valminud folkmuusikal tähistab ühtlasi Uppsari 10. tegevusaastat ja Antsude värskelt välja antud samanimelist plaati.

“Üle vee - Leigri lugu” libreto autor Aile Alveus-Krautmann kirjeldab muusikali loomist kui ammuse unistuse täitumist. “Olles peamiselt seotud folkmuusikaga ning lauldes folkbändis, sai olla võimalikke valikuid vaid üks – tuleb teha folkmuusikal ja kangelane peab tulema samuti meie kultuuriruumist.”

Et lavastaja ja koreograaf Eneli Rüütlil oli juba pikemat aega pesitsenud hinges soov teha etendust koos live-muusikaga, siis saigi ühine loomeprotsess lennuka alguse. Muusikal jutustab elust ammusel ajal ühes väikeses kodumaises saarekülas, mille argipäevarutiini juhtub sisse armukolmnurk – Leigri ja tema väljavalitu Mari ellu satub ootamatult haldjas. “Leigri loo juures kõnetas mind esimesena armastus, mis on selle loo võtmesõnaks. Meie etendatav Leigri lugu on muinasjutuliku varjundiga, just Eesti muinasjutu, koos krattide ja metshaldjatega,” selgitab Rüütli. 

Värske folkmuusikal on mõeldud vaatamiseks inimesele, kellele meeldib tants folkloorses võtmes ja mõnus kaasaegne muusika. “Nagu Uppsarile juba tavaks saanud, siis meile omasel moel võtsime julguse publiku ette tuua oma nägemus ühe suure Vägilase loost,” sõnab Rüütli.