Tänavuse Jazzkaare lõpetas Raun Juurika maagiline audiovisuaalne kontsert „Antarktika 200“.Foto: Merilin Ulm
Galeriid
15. oktoober 2020, 22:10

GALERII | Jazzkaar lõpetas festivali maagilise heliteosega, mis on pühendatud Antarktikale

Tänavuse Jazzkaare lõpetas Raun Juurika maagiline audiovisuaalne kontsert „Antarktika 200“, mis on pühendatud valge mandri avastamisele. 

28. jaanuaril 2020 möödus 200 aastat päevast, mil Saaremaalt pärit admiral F. G. von Bellingshausen silmas Antarktikat. Ajaloolise avastuse tähistamiseks ning polaaralade muutumisele tähelepanu tõmbamiseks kordas grupp Eesti ettevõtjaid ja teadlasi mootorpurjelaeval Admiral Bellingshausen ekspeditsiooni Kroonlinnast Antarktikasse. Sellest retkest kirjutatakse raamatuid ja täiendatakse muuseumikogusid.

Jazzkaare publikul oli võimalus nautida reisil jäädvustatud imekaunist audiovisuaalset materjali, millest inspireerituna komponeerib mitmekülgne jazzmuusik Raun Juurikas elektroonika, jazzi ja klassikalise muusika piirimail kulgeva teose „Antarktika 200“. Helilooja sõnul ei keskendu ta teadusele ega poliitikale, vaid ilule: „Ilu sünnib armastusest olemasoleva vastu, olgu see siis igavikuline konstant või huvitav evolutsioon, ja just oma eeterlikkuses saab inspireerida ka muusikat.“

Helilooja Raun Juurikas kasutab oma muusikas loodushelisid, mille polaaruurija Timo Palo salvestas retkel Antarktikasse. Teose valmimisel ja esitamisel osalesid Norra jazzi tipptegijate hulka kuuluv trompetist-vokalist ja helilooja Arve Henriksen, Šveitsi löökpillimängija Brian Quinn ning kammerkoor Veronika Portsmuthi juhatusel. Kontserdi visuaali lõi operaator ja fotograaf, purjelaev Admiral Bellingshauseni meeskonna videograaf CJ Kask.