MELOMAAN: Kui Heimar Lenk pani 50ndatel noore muusikasõbrana aluse oma tulevasele plaadikogule, mille esimeseks seemneks oli Bill Haley „Rock Around The Clock“, lõid laineid pealuu- ja rinnakorvimuusika.Foto: Riho Semm
Saund
15. oktoober 2020, 18:57

PEALUU- JA RINNAKORVIMUUSIKA: 50ndatel salvestati Nõukogude Liidus muusikat röntgenifilmile

 „See oli 1950. aastate keskel, kui mu muusikahuvilisest varateismelise leksikasse ilmusid sõnad nagu rinnakorvi- ja pealuumuusika, sest see oli salvestatud röntgenifilmile,“ meenutab Heimar Lenk aegu, kui ta noore melomaanina pani aluse oma tulevasele plaadikogule, mille esimeseks seemneks oli Bill Haley „Rock Around The Clock“.

„Kui ma nüüd õigesti mäletan, siis selline röntgenipildile – ehk õigem oleks öelda röntgenifilmile – lõigatud muusika kuulmine jõudis minuni vist isegi varem kui ultralühilainetelt Soome raadiost moodsa muusika otsimine. Ja eranditult olid nendele kiviaega meenutavatele plaatidele salvestatud rock'n'roll ning seda vaid ühel lihtsal ja primitiivsel põhjusel: rock'n'roll'i lõigati nendele röntgeniplaatidele ennekõike sellepärast, et hoopis teiseks, meditsiiniliseks otstarbeks mõeldud plaadid kannatasid välja vaid võimsaid rütmilisi lugusid. Kõrged toonid läksid küll kaduma, ent see oli siiski tugev kesksaatja kvaliteet. Samas kui romansid või aeglased lood plaatidele ei salvestunud. Küllap sellepärast jõudsid just Bill Haley rokid minu ellu isegi enne Elvis Presley't,“ meenutab siiamaani 1950. aastate muusikamaailmaga sinasõber olev Lenk.

Edasi lugemiseks: