Herbert Kretzmer ja Fantine’i osatäitja Anne Hathaway 2012. aasta detsembris „Les Misérables’i“ ekraniseeringu maailmaesilinastusel. Foto: Vida Press
Inimesed
15. oktoober 2020, 09:15

Suri „Les Misérables’i“ laulusõnade autor Herbert Kretzmer

95 aasta vanuses on surnud Lõuna-Aafrika päritolu inglane Herbert Kretzmer, kelle sulest on pärit Claude-Michel Schönbergi muusikali „Les Misérables“ („Hüljatud“) ingliskeelsed laulusõnad.

Andrew Lloyd Webber kauane loomepartner Sir Tim Rice nimetab Kretzmerit oma ala hiiglaseks.

Kretzmer töötas BBC Newsi teatel aastaid ajakirjanikuna, hiljem teatri- ja telekriitikuna, kuid seitsme aasta taguses The Guardiani intervjuus toonitas ta, et oma suurimaks saavutuseks peab ta „Hüljatute“ sõnu. „Sain 61 aasta vanuses päevatööst loobuda. „Hüljatud“ kinkis mulle mu Londoni maja ja mu naise, kellega tutvusin New Yorgi esietenduse peol."

Kretzmer kirjutas sõnad ka Charles Aznavouri hitile „She“, mis oli algselt Briti telesarja „Naise seitse nägu“ tunnusmeloodia. Hiljem salvestas Aznavour oma menupala ka prantsuse, saksa, itaalia ja hispaania keeles. Kretzmeri kirjutatud sõnad on ka 1960. aasta laulul „Goodness Gracious Me“, mille tegid kuulsaks Sophia Loren ja Peter Sellers.