Metsakutsu ehk Rainer OlbriFoto: Erlend Štaub
Inimesed
10. oktoober 2020, 14:25

Metsakutsu: kõik saavad oma vaimset tegevust paremaks seadistada

"Peab aru saama, kas see on lihtsalt väsimus või mis hetkel saab ennast panna samale pulgale inimestega, kellel on päriselt haigus. See on veel lahendamata küsimus," räägib "Ringvaates" vaimse tervise teemal räppar Metsakutsu ehk Rainer Olbri.

Metsakutsu räägib, et on oluline ennast kogu aeg jälgida. "Kui tekib kurb või tühi tunne, tuleks proovida aru saada, kas tegemist on mööduva hetkeemotsiooniga või on tegemist korduva mustriga," selgitab ta. 

Räppar sai aru, et midagi on valesti, kui kolm aastat järjest tundis ennast novembris tavapärasest kehvemini. "Mul tekkis tunne, et ta ei taha ega jaksa midagi teha ning sooviks vaid üksi kodus olla," tõdeb ta. Mees sai aru, et on vaja midagi ette võtta ja otsustas kohtuda psühholoogiga, kellega otsiti aasta jooksul vaimse tervisega seotud küsimustele vastuseid.

"Ma tunnen end palju paremini ja tean, kuidas toimida, kui peaks taas musta auku langemise tunne tekkima ja et see ei võtaks mu elu üle," räägib Metsakutsu. 

Oma raskete hetkede tumedaid tundeid on Olbri kajastanud ka oma muusikas, just kirjutamine on üks nendest tegevustest, mis aitab oma emotsioonidega toime tulla. Lisaks on räppari sõnul väga olulised rituaalid: näiteks on ta juba mõnda aega hommikuti jooksmas käinud ja tunnistab, et kui üks hommik vahele jääb, tunneb oma meeleolus muutust.

"Kõik saavad oma vaimse tervise nimel midagi ära teha. Inimene on loodud toimima rituaalide baasil: samamoodi nagu peseme igal hommikul hambaid, saame teha palju, et oma vaimset tervist paremaks seadistada," ütleb Metsakutsu.