2016. aasta septembris andis president Barack Obama Louise Glückile üle USA riikliku humanitaarteaduste medali. Foto: AP/Scanpix
Inimesed
8. oktoober 2020, 14:07

Nobeli kirjanduspreemia pälvis Ameerika luuletaja Louise Glück

Täna kuulutati Stockholmis välja järjekordne Nobeli kirjanduspreemia võitja. Üheksa miljoni Rootsi krooni suuruse auhinna tänavune laureaat on Ameerika luuletaja ja esseist Louise Glück. 

77aastane Glück pälvis Nobeli kirjanduspreemia "oma eksimatult äratuntava poeedihääle eest, mis range iluga muudab üksikisiku eksistentsi universaalseks", seisab Rootsi Akadeemia pressiteates. Ameerika nüüdisluule tuntumaid ja tunnustatumaid esindajaid on varem pälvinud Pulitzeri preemia, National Book Awardi ja Bollingeri preemia. 

Helsingin Sanomat märgib, et Glück on kuueteistkümnes naissoost Nobeli kirjanduspreemia laureaat. Kokku on kirjandusauhinna pälvinud 117 inimest.

Kuna 2018. aastal jäi kirjanduspreemia Rootsi Akadeemia siseprobleemide tõttu välja andmata, said mullu Nobeli auhinna kaks kirjanikku: Olga Tokarczuk Poolast ja Peter Handke Austriast. Handke oli varasemate sõnavõttude pärast poleemiline laureaat - ta avaldas 1990. aastatel Jugoslaavia sõdade ajal serblastele toetust ning käis kõnelemas Slobodan Miloševići matustel. Usuti, et tänavu teeb Nobeli-komitee turvalisema valiku ning nii ka sündis.