Parvlaev EstoniaFoto: Õhtulehe arhiiv
Eesti uudised
5. oktoober 2020, 06:24

Estonia huku ohvrite omaksed taotlevad advokaadi vahendusel uurimist

Parvlaeval Estonia hukkunute omaksed taotlevad neid esindava vandeadvokaadi Piret Blankini abil Eesti valitsuselt laevahuku põhjuste uut ja sõltumatut uurimist.

Piret Blankini sõnul on Estonia parvlaeva huku ohvrid juba neli aastat püüdnud Eesti valitsust panna kasutama võimalusi, et uurida laevahuku põhjuseid.

„Selleks on 2019. aastal saavutatud ka Eesti kohtu otsus, mis kohustab valitsust huku uurimise taasavamist otsustama hiljemalt 23. jaanuariks sellel aastal. Valitsus ei ole seda kohtuotsust tänaseni täitnud,“ selgitas ta.

Rahvusvahelised uuringud on kinnitanud, et laev ei saanud uppuda nii, nagu ametlik 1997. aasta raport ütles, lausus Blankin, kelle sõnul ei sisaldanud ametlik uurimine laevakere tervikuna uurimist ega jäädvustamist.

„Sisuliselt oleks see sama, mis uurida mõrva ilma surnukeha ülevaatuseta. Teadus ja tehnika on arenenud ja võimaldavad paremaid uurimisvõimalusi, kui aastal 1997.“

Estonia huku 26. aastapäeval linastus Rootsis Norra Discovery dokumentaalfilm, mille tootmiseks sukelduti laevavrakile . Filmi autorid väidavad, et laeva paremas pardas, seal, kuhupoole Estonia esmalt kreeni vajus, on vähemalt neli meetrit kõrge ja poolteist meetrit sügav auk.

„Meil on väga hea meel, et ometi on keegi omaste palveid tõsiselt võtnud ja midagi huku nüüdisaegseks uurimiseks reaalselt ära teinud. See on vaieldamatult aluseks uue uurimise alustamisele, mida peaminister on ka avalikult lubanud,“ teatas omaste esindaja. „Jääme lootma sellele, et Estonia huku uurimine on sõltumatu, igakülgne ja põhjalik. Seejuures on usaldusväärsuse garantiiks see, kui huvitatud isikud (st omaksed) sellesse kaasatakse ja uurimise tulemused jooksvalt avalikustatakse.“

Advokaat märkis, et ka lähedased, kes tõe väljaselgitamist vajavad ja väärivad, kaovad ajapikku.

Loe SIIT lähemalt, millised arengud toimusid eelmisel nädalal seoses parvlaeva Estoniaga.