Delphine Boël ja Belgia endine kuningas Albert. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
2. oktoober 2020, 12:52

Belgia kuninga sohitütar võitles endale välja printsessitiitli (2)

Belgia kunstnik, kel õnnestus pärast aastatepikkust võitlust tõestada, et tema isa on riigi endine kuningas Albert, sai kohtu kaudu ka õiguse kanda tiitleid Tema Kuninglik Kõrgus ja Belgia printsess.

Delphine Boëli (52) emal paruness Sybille de Selys Longchamp’il oli 1960.–1970. aastatel kuningas Albertiga (86) salasuhe, mis tema sõnul kestis 18 aastat. 2013. aastal troonilt taandunud monarh oli tänavu jaanuaris sunnitud Delphine’i oma tütreks tunnistama – seda näitas kohtu kaudu välja nõutud DNA-analüüs. Boël oli üle 20 aasta püüdnud tõestada, et tema bioloogiline isa on Albert. 

Boël ja tema kaks last saavad nüüd kanda vana kuninga perekonnanime Saxe-Cobourg, ehkki eksmonarh oli sellele kategooriliselt vastu. Pärast Alberti surma on Delphine’il õigus saada koos kuninga ülejäänud lastega – prints Laurent’i, printsess Astridi ja praeguse kuninga Philippe’iga – osa pärandist. Riigikassast ei hakka Delphine elatist saama, kuid Albert peab maksma ligi 3,4 miljonit eurot oma sohitütre kohtukulude katteks.

Boëli advokaat ütles reporteritele, et on kohtu otsuse üle väga rõõmus. „Kohtuvõit ei saa eales isaarmastust asendada, kuid pakub õiglustunnet,“ vahendab BBC News Marc Uyttendaele sõnu.

Mullu sügisel otsustas apellatsioonikohus DNA-analüüsi alusel, et Jacques Boël, kellega Delphine üles kasvas, pole tema bioloogiline isa. Kohus andis eksperdile korralduse võrrelda Delphine’i DNA-d kuninga omaga. Albert nõustus süljeproovi andma alles siis, kui kohus ähvardas teda trahvida iga keeldutud päeva eest 5000 euroga. Jaanuaris kuulutati ajakirjandusele: vana kuningas on tõesti Delphine’i isa.