Joel JuhtFoto: Hannes Dreimanis
Saund
1. oktoober 2020, 11:37

JJ-Street jäi ringkonnakohtus Eesti Esitajate Liidule alla: tantsutreeningul muusika kasutamine eeldab nõusolekut ja tasu maksmist

Tallinna ringkonnakohus avaldas otsuse, millega rahuldas osaliselt Eesti Esitajate Liidu hagi MTÜ Urban Style tantsukooli JJ-Street vastu ja mõistis loomeinimeste esindusorganisatsioonile tagasiulatuvalt välja fonogrammide kasutamise eest maksmata jäetud tasu.

Eesti Esitajate Liidu tegevjuht Urmas Ambur ütles, et lisaks tagasiulatuvalt välja mõistetud tasudele ja viivistele on kohtuotsuses eraldi välja toodud nõue, et JJ-Street tantsukool on edaspidi kohustatud hoiduma fonogrammide kasutamisest Eesti Esitajate Liidu nõusolekuta ja tasu maksmiseta.

Alates 2016. aastast toimunud kohtuvaidlus jõudis eelmise aasta lõpul riigikohtu lahendini, millega osaliselt rahuldati EEL-i kassatsioonikaebus ja asi saadeti ringkonnakohtusse uueks läbivaatamiseks.

29. septembril avaldatud otsuse kohaselt leidis ringkonnakohus, et Eesti Esitajate Liit on kohtumenetluse käigus piisava elulise veenvusega tõendanud, et 2014-2016 kasutati JJ-Street treeningtundides vähemalt osaliselt fonogramme ning sellega kaasnev kohustus - maksta tasu teose esitajatele ja fonogrammitootjatele - oli jäetud täitmata.

“Sisuliselt seisnes vaidlus selles, et JJ-Street küll kasutas treeningute läbiviimisel muusikat, aga nad olid seisukohal, et nemad muusika kasutamise eest tasu maksma ei pea,” selgitas Eesti Esitajate Liidu tegevjuht Urmas Ambur. JJ-Streeti seisukoht, et nad treeningutel üldse fonogramme ei kasuta, kuigi avalikel esinemistel seda teevad, ei tundunud kohtule usutav.

Autoriõiguse seadusega on sätestatud haridusasutustele erandid, mille nõuetekohasel järgimisel on õigus muusikat kasutada ilma loata ja tasu maksmiseta. “Pikalt kestnud vaidlus on lõpule lähemale jõudnud ja kohtuotsusest tuleneb, et nn. vaba kasutuse sätetele tuginedes, ilma neid tegelikult järgimata ja tõendamata, ei saa sporditreeningute ja tantsutrennide läbiviimisel muusikat tasuta kasutada,” lausus Ambur. “Lihtsalt koolitusloa omamine ei vabasta mitte kedagi autoriõiguse seaduses toodud kohustuste järgimisest.”

Pooltel on õigus otsus 30 päeva jooksul kassatsiooni korras edasi kaevata.
Eesti Esitajate Liit on loomeinimeste esindusorganisatsioon, kuhu kuulub üle 1500  muusiku ja esitaja. Lisaks esindab Eesti Esitajate Liit Eesti Vabariigis rohkem kui 350 000 välismaist esitajat. Esindusorganisatsiooni roll on kaitsta oma liikmete õigusi autoriõiguse seaduse alusel. Eesti Esitajate Liit kaitseb ning teostab esitajate õigusi, muu hulgas kohtus ja muudes institutsioonides.

Tantsukool kavatseb kohtuotsuse vaidlustada

Mittetulundusühingut Urban Style kohtus esindava advokaadibüroo PwC Legal vandeadvokaat Indrek Kuke sõnul jäi Tallinna ringkonnakohtu otsusega pea pool Eesti Esitajate Liidu rahalisest nõudest rahuldamata. Kuigi osaliselt saatis tantsukooli ringkonnakohtus edu, siis kavatseb tantsukool kohtuotsust kindlasti vaidlustada. Kuke sõnul on tegemist keeruka vaidlusega, mida kinnitab seegi, et vaidlus on juba läbinud kõik kolm kohtuastet.

"Varasemalt kahel korral on kohus andnud täiel määral õiguse tantsukoolile. Seejuures oli varasem riigikohtu otsus positiivne pretsedent mitte ainult Urban Style tantsukoolile, vaid kõikidele erahuvikoolidele. Riigikohtu otsus kinnitas, et ka erahuvikoolid saavad samadel tingimustel üldhariduskoolidega muusika vabakasutuse erandile tugineda," ütleb Kukk.

"Tallinna ringkonnakohtu lahend riigikohtu varasemat positsiooni ei kummuta. Tallinna ringkonnakohtu lahend puudutab kitsalt mittetulundusühingut Urban Style ning seejuures vaieldakse muusika kasutamise üle väga kitsas kontekstis, s.o muusika kasutamise üle tantsutundides ning seda ajavahemikul 2014-2016," lisab ta.

"Üheks peamiseks vaidlusküsimuseks lisaks sellele, kas tantsukool võis muusikat vabakasutuse erandi alusel esitada, on olnud Eesti Esitajate Liidu esindusõigus," rõhutab Kukk. "Nimelt ei ole tantsukooli hinnangul Eesti Esitajate Liit tänaseni suutnud tõendada seda, et tantsukool on oma tegevusega rikkunud Eesti Esitajate Liidu liikmeks olevate esitajate õigusi. Tallinna ringkonnakohtu otsus selles küsimuses tugineb ainuüksi Eesti Esitajate Liidu seadusliku esindaja väidetel, millele tantsukool on kogu kohtuvaidluse vältel vastu vaielnud." Kuke sõnul ei ole kohus tantsukooli vastuväiteid samal määral aga arvestanud.