Toomas LuhatsFoto: Erki Pärnaku
Tele
30. september 2020, 09:44

VIDEO | Toomas Luhats vererõhuprobleemidest: arst küsis, kui kaua mul plaanis elada on

ERRi hanketoimetuse juht ja Jupiteri peatoimetaja Toomas Luhats avaldab, et sai hiljuti teada oma vererõhuprobleemidest ning on seetõttu pidanud drastiliselt oma elustiili muutma.

Luhats sai vererõhuprobleemidest teada, kui läks uuendama juhilubade jaoks vajalikku tervisetõendit. "Seal peab käima erinevates kabinettides ja andma analüüse. Ma tegin need ära ning siis tuli murelik õde, vangutas pead ja küsis, kas on veel hetk aega, läheks räägiks perearstiga. Läksin arsti juurde ja ta küsis mu käest, kaua sul muidu plaanis elada on," räägib ta "Ringvaates".

Perearst ütles mehele, et sellise vererõhuga on tal kümne aasta pärast esimene insult või infarkt juba olnud.

"Mulle pandi külge mõõteriistad, mis jälgivad 24 tunni vererõhku, ja selgus, et vererõhk on 160-100 või isegi 180-120. Sain aru, et pean midagi muutma, sest nii ei saa edasi minna. Nagu mu treener ütleb: "Ära tee midagi ja vaata, mis juhtub." Seda versiooni ma ei tahtnud ja ma ei tahtnud võtta ka vererõhutablette, mida arstid reeglina sellistes situatsioonides välja kirjutavad," sõnab Luhats.

"Vererõhutablettidest ma ei pääsenud, praegu võtan neid, aga kuna muutsin ka drastiliselt oma elustiili, on mul tänu sellele lootust rohtudest ühel hetkel lahti saada," lisab ta.

Toomase sõnul on tema kõrgel vererõhul mitu põhjust. "Kui ma ERRis ei töötanud, oli mu töö märkimisväärselt pingelisem, teiseks on mul pärilikkusega seotud kõrge vererõhk ja kolmandaks jõin väga palju kohvi – mõni päev jõin 12–16 tassi, sest mulle väga meeldis kohvi juua, aga seda on ilmselgelt liiga palju," tõdeb mees.

Luhats on teinud suuri muutusi ka oma menüüs. "Söön praegu igas söögikorras umbes kolmandiku võrra vähem kui varem, valge jahu ja süsivesikud on viidud miinimumini, õhtul ei söö ma neid üldse. Kui söön liha või kala, siis reeglina salatiga."