"Puuduta mind" - Tõnu Vilu; Anu Saagim; Sirje Presnal
Puuduta mind
17. oktoober 2020, 10:02

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs igal neljapäeva õhtul.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloudist 

„PUUDUTA MIND“ 154. SAADE | Nõiaprotsesside ekspert Tõnu Vilu annab nõu, kuidas uurida nõidust ja ära tunda nõid

Igal nädalal kostitame sind põneva veebisaatega „Puuduta mind“, kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, haldjad, elukunstnikud, teadlased, koolitajad, hüpnotisöörid ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele spetsialiseerunud Õhtulehe ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuhi Anu Saagimi seekordseks külaliseks on vanaraamatukoguja ja kirjandusloolane Tõnu Vilu, kellega räägime nõiaprotsessidest.  

Müstilistele teemadele spetsialiseerunud Õhtulehe ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuhi Anu Saagimi seekordseks külaliseks on vanaraamatukoguja ja kirjandusloolane Tõnu Vilu, kellega räägime nõiaprotsessidest.  

Juhuse tahtel sattus mõni aasta tagasi vanaraamatute koguja Tõnu Vilu omandusse väga haruldane ja põnev teos „Gewissen-Fragen von Processen wieder die Hexen“ aastast 1667, („Südametunnistuse küsimused nõiaprotsessides“), mille autor on Saksa teoloog ja jurist Michael Freud.

See on umbes sajaleheküljeline juhendmaterjal nõiaprotsesside läbiviijatele ning selles antakse põhjalik ülevaade, kuidas uurida nõidust, nõida ära tunda ja millised peaksid olema võimalikud karistused. See raamat erineb oluliselt paar sajandit varem üllitatud samateemalisest, „Malleus maleficarumist“ ehk „Nõiahaamrist“. Viimase kirjutasid haiglase fantaasiaga naistevihkajad, kes ei andnud nõiaks tembeldatule mingit lootustki Michael Freudi arutlused nõidade ja nõidumise kohta on seevastu kaastundlikud ja tolle aja kohta täiesti mõistlikud.

"Puuduta mind" - Tõnu Vilu (Hannes Dreimanis)

Edasi lugemiseks: