Foto: @iltasanomat/Facebook
Inimesed
29. september 2020, 09:49

Legendaarne soomlanna müüs oma Eesti kunsti kollektsiooni oksjonil maha

Legendaarne soome tantsuõpetaja ja ärinaine Aira Samulin (93) pani rahahäda tõttu oksjonile oma Eesti kunsti kogu. "Olen ääretult rahul," ütleb Samulin saadud summa kohta.

Elavaks legendiks tituleeritud Samulin rääkis ajakirjandusele, et tema ja ta eksmees, valguskunstnik Ekku Peltomäki said kunstikollektsiooni seoses 1980. aastatel Tallinnas korraldatud Nõukogude liiduvabariikide ühise moesõu ja -konkursiga.

"Algul pakuti meile töötasuks rublasid. Aga kuna rublad olid üsna madala väärtusega, poleks me nendega midagi tehe saanud," vahendab Iltalehti Aira ja Ekku uurisid, ehk on võimalust palka natuuras saada. Nii saidki nad 30 maali omanikuks. Kõik taiesed olid eesti kunstnike signeeritud.

Koska Samulin tarvitsee rahaa matkailuyrityksensä Hyrsylän mutkan ylläpitokuluihin, hän pisti taulukokoelmansa myyntiin.

Posted by Iltalehti Viihde on Esmaspäev, 28. September 2020

Kollektsioonis olid kuue kunstniku teosed, kõige rohkem Paul Allikult (1946-2003), kes oli omal ajal tuntud estraadilaulja. Lisaks oli kogus Peeter Mudisti, Sirje Protsin-Peterseni, Andrus Kasemaa ja Lola Liivat-Makarova loomingut.

Kuna Samulini reisifirma Hyrsylä sai koroonapandeemia käigus kõvasti kannatada, otsustas ta panna maalikogu Bukowski oksjonimajas enampakkumisele. Kõik teosed leidsid uue omaniku ning müügisummaks kujunes 116 227 eurot, kirjutab Iltalehti. "Olen ääretult rahul," kinnitab Samulin.