Yoko AlenderFoto: Martin Ahven
Eesti uudised
28. september 2020, 14:46

Yoko Alender: Estonial hukkunute omaksed on aastaid lisauurimist oodanud. Alles nüüd hakkasid asjad liikuma

Esmaspäeval linastus Discovery kanali viieosaline dokumentaalsari Estonia laevahukust. Katastroofis oma isa kaotanud opositsioonipoliitiku Yoko Alenderi sõnul on äärmiselt oluline, et laevavrakki uuesti uuritaks. „Mulle kui lähedasele on see oluline, usun, et see on oluline kõigi Eesti inimeste jaoks, keda sündmus on puudutanud, kes tunnevad, et asi on tänaseni ebaselge ja lõpetamata,“ kommenteeris ta Õhtulehele.

Dokumentaalsarjas avastatud uus info on pannud Eesti, Soome ja Rootsi võime uuesti vraki uurimist planeerima.

Alenderi sõnul on vaja uues uurimises kaasata rahvusvahelisi eksperte, et protsess oleks sõltumatu, oluline on kaasata ka ellujääjate ja omaksete esindajaid. „Need uurimised ei tohi olla poliitilised. Pean mainima ka seda, et tegelikult esitasid ju katastroofis hukkunute omaksed juba 2016. aastal valitsusele pöördumise algatada uus uurimine. Sellele ei ole tänini vastust tulnud, miks? Ja nüüd muutis film, mida inimestele Eestis ei näidata, suhtumisi. Täna loeme, kuidas igasugu poliitilised nõunikud on seda filmi juba näinud ja juba teatakse, millise riigi allveelaev selle augu pardasse tekitas. Kas see aitab inimestele usaldust ja rahu tagada? Oluline on, et asju tehakse läbipaistvalt ja eks kõigepealt tahavad inimesed ka ise seda filmi näha. Mina nende seas, sest praegu tean vaid seda, mida meedias on kirjutatud,“ rääkis ta.

Alender tõi ühe murekohana välja, et tänased signaalid on olnud vastuolulised. „Ühelt poolt võib Urmas Reinsalu öelda, et tuleb eraldiseisev uuring, aga kui me loeme peaministri avaldust, siis näeme, et nad jäävad siiski vana raporti seisukohtade juurde. Tegemist on ikkagi küsimusega, mis puudutab kõiki Eesti inimesi ja kommunikatsioon peab olema siin arusaadav, samuti on ju väidetavalt ikka veel osa vana uurimise dokumente salastatud, sellega ei saa ju leppida,“ noomis Alender.

Seda, kas uus uuring rikuks 1995. aastal kehtestatud hauarahu või mitte, Alender kommenteerima ei hakanud. „Ma ei ole hauarahu lepingu detailidega kursis. Ma loodan, et meil on tehnoloogia piisavalt tasemel, et saaksime teha ekspertiisi ka ilma hauarahu rikkumata, aga ma ei taha siin kindlat seisukohta võtta kuna pole kõikide juriidiliste detailidega kursis,“ sõnas ta.