Yoko AlenderFoto: Martin Ahven
Inimesed
24. september 2020, 20:37

Yoko Alender paneb oma isa elust kokku raamatu: seal saab sõna tema ise (1)

Yoko Alender on juba mõnda aega töötanud raamatu "Sõna saab Urmas Alender" kallal, mis avab tema isa elu ja loomingut.

"Temast on ju tehtud ka raamatuid – on kirjutatud, on püütud analüüsida. Aga see on tõesti selline raamat, kus tema ise peaks saama sõna," räägib Yoko Alender "Ringvaates". See tähendab, et raamatutekstis on kandev osa sellel, mida Urmas Alender on ise rääkinud. Sealt leiab katkeid intervjuudest, päevikutest, luuletustest.

"Algne impulss tuli mul sellest, et väga palju siiski ei teata, millise laulu autor ta on olnud. See hääle kõla on meil paljudel peas, aga et oleksid ka faktid ja info olemas, millised on need 303 laulu, millel on tema autorlus, laulusõnad," räägib ta. Lisaks on raamatus Alenderi eluajast ka mitmeid fotosid.

Yoko lisab, et on suurema osa isa asju andnud muuseumitele. Seetõttu tuli tal raamatut kirjutama asudes vajalikke materjale muuseumitest küsida. "Nad on olnud erakordselt abivalmid ja see on olnud fantastiline töö, millele nüüd ka koroona aega andis," ütleb ta.  "Ma arvan, et tema looming on seda väärt, et seda kogu Eesti inimestele selle paljususes ja ka vastuolus näidata."