Mark Chapman 2018. aasta fotol. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
22. september 2020, 10:24

Lennoni mõrtsukas palus Yoko Onolt vabandust

1980. aastal John Lennoni tapnud ja eluks ajaks vangi mõistetud Mark Chapman taotles hiljuti 11. korda vabastamist, kuid jäeti siiski trellide taha. Kohtumise protokolli andmeil palus mõrtsukas Lennoni leselt Yoko Onolt vabandust ja toonitas: ta mõtleb oma põlastusväärse teo peale kogu aeg.

Toona 25aastane Chapman tulistas 40aastase eksbiitli pihta neli kuuli. See toimus Yoko silme all. Ligi 40 aastat vangis istunud mõrvar tunnistas 19. augustil vabastamiskomisjoni ees, et tappis muusiku kuulsuse saavutamise nimel. Enda sõnul vääriks ta surmanuhtlust. "Tahan veel kord kinnitada, et kahetsen oma kuritegu. Mul pole mingeid vabandusi. See oli ainult kuulsuse nimel."

Chapman lisas, et ei tapnud Lennonit tema iseloomuomaduste pärast. "Ta oli pereisa. Ta oli ebajumal. Ta oli inimene, kes rääkis asjadest, millest me nüüdsel ajal rääkida võime, ja see on suurepärane."

Chapman mõistab enda sõnul, et Lennoni tapmine oli ääretult isekas tegu. "Kahetsen talle [Onole] põhjustatud valu. Mõtlen sellele kogu aeg."

Nüüdseks 65aastane Chapman on abielus 69aastase naisega, kes elab vangla lähedal. Lennoni mõrtsukas kinnitab, et on nüüd süvausklik ja pühendunud kristlane. Ta soovib vanglast vabanedes vaimulikuks hakata. Komisjon keeldus Chapmanit siiski vabadusse laskmast - see ohustaks ühiskonna turvalisust. Vangi isiklik areng ja produktiivne ajakasutus said komisjonilt kiita, kuid otsuses nenditi: "Teie isekad teod röövisid tulevastelt fännidelt võimaluse kogeda inspireerivaid sõnu, mida see artist miljonitele inimestele jagas. Teie vägivaldne tegu ei muserdanud mitte üksnes [Lennoni] peret ja endiseid ansamblikaaslasi, vaid kogu maailma."