Martin ja Eeva HelmeFoto: Kuvatõmmis/ "Kuuuurija"
Inimesed
21. september 2020, 21:02

Eeva Helme abikaasa Martinist: tal võib selja taga olla tohutult pikk tööpäev, aga ikka silmad säravad (1)

Rahandusminister Martin Helme ja tema abikaasa Eeva kohtusid õpingute ajal Tartu Ülikoolis ning tänaseks on nende abielus sündinud viis last. “Mis see muu on, kui armastus. Muidu poleks kokku saanud ja kokku jäänud,” ütleb Martin “Kuuuurijale” antud intervjuus.

“Toetan teda ükskõik, mis elu toob. Oleme alati üksteise kõrval. Martin teeb poliitikat tõelise kirega. Kuigi tal võib selja taga olla tohutult pikk 14 tundi kestnud tööpäev, siis koju tulles silmad ikka säravad,” räägib Martini abikaasa Eeva. 

Hiljaaegu keeldus Martin Delfi ajakirjanikega suhtlemast. “Ei saa leppida, et kirjutatakse lõputult valesid, see pole enam ajakirjandus. Miks peaksin oma nimega aitama müüa väljaannet, mis tegeleb laimamisega. Kui ma mõnda väljaannet või ajakirjanikus nimetavat propagandisti jutule ei võta, ei ohusta sõnavabadust ega ajakirjanduse toimimist,” ütleb Martin.

“Ajakirjandus on meile isiklikus plaanis nii palju haiget teinud ja tulebki valida, kellele vastad ja ennast avad või oma koju lased. Alguses sain eriti haiget: kui 2015. aastal EKRE Riigikogusse valiti, oli väga raske. Mul oli siis veel halb komme, et ärkasin hommikul üles ja lugesin kõik portaalid ja artiklid läbi, aga see hakkas hävitama. Enam ma seda ei tee," lisab Eeva. 

Ka Martini ja Eeva lapsed on näinud avaliku elu tegelaseks olemise pahupoolt. “Kahjuks on ebameeldivad seikasid juhtunud, aga kaks vanemat tütart käivad Vanalinna Hariduskolleegiumis ja kohe, kui mingisugune tulisem teema ühiskonnas kerkib, oskavad nad seda reguleerida nii, et lapsed ei kannataks,” kiidab Eeva sealseid õpetajaid. “Põhikoolis oli tegelikult halba suhtumist näha ka õpetajate poolt. Inimeseõpetuse tunnis öeldi tütrele, et tema arvamus ei maksa midagi ja hoidku suu kinni. Hakati tegema moodsat propagandat, tütar vaidles vastu ja pandi kogu klassi ees paika,” lisab Martin. 

Martin ja Eeva on veetnud terve tänavuse suve Pärnumaal, nende maakodu asub imeilusast liivarannast vaid kiviviske kaugusel kõrgete mändide all. Kohas, mis pakub nii vaikust kui ka rahu. “Selle koha avastasid minu vanemad, kui olid äsja abiellunud. Nad ostsid laguneva hüti ja hakkasid asemele ehitama suvilat, mis sai valmis samal aastal, kui mina sündisin. Olen siin peaaegu igal suvel olnud. Meil olid vanasti pullid, sead, kanad ja haned. Tegime päris palju tööd," meenutab Martin. Aastaid hiljem soovis mees oma perele suvitamiskoha ehitada just siia samasse kanti, kus ta kõik oma lapsepõlve suved veetis. 2013. aastal õnnestuski saada üks krunt ja hakata ehitama oma kätega suvekodu.