Marko MäetammFoto: Teet Malsroos
Inimesed
18. september 2020, 21:26

Kunstnik Marko Mäetamm Pärnu ekrelase kunstikriitikast: kaasaegne kunst on suurele osale inimkonnast raske pähkel (4)

Pärnu linnavolikogus arutati 17. septembril Läänemere kunstisadama teemadel, kuni EKRE liige Heldur Paulson võttis laiemalt ette nüüdikunsti ja väitis, et nendel töödel puudub igasugune väärtus. "Ringvaates" käis külas nüüdiskunsti kommenteerimas kunstnik Marko Mäetamm.

"Kunagi olid tööd väga väikesed, aga kui hakkasid tekkima galeriid, valdavalt Ameerikas, siis oli võimalik ka hiigelsuuri töid teha," tõdes ta ja rõhutas, et kõik on omavahel seotud. Mäetamme sõnul on nüüdiskunst pidevas arengus. 

Kunstnik nentis, et kaasaegne kunst on suurele osale inimkonnast raske pähkel. "Kui sa midagi halvustad või ründad, siis sa kardad tundmatut. Me tuleme kõik nõukogude ajast kuni teatud põlvkonnani välja ja minagi ei saanud lapsepõlves mingit kunstiharidust, meil puudub kunsti lugemise võime, see on nagu hiina keel, me ei saa mitte midagi aru, aga selle asemel, et aru saada, on palju lihtsam rünnata."

Vaata kogu intervjuud videost. 


"Järgmise maali nimi on "Lehm". Võib-olla te oskate mulle ära seletada, kuskohas see lehm siin pildi peal on? Või mis siin meenutab lehma?"
Niimoodi küsis eile Pärnu linnavolikogus toimunud arutelul Läänemere kunstisadama projekti teemal EKRE fraktsiooni esimees Heldur Paulson, näidates volikogole muu hulgas pilti Hollandi kunstniku ja kunstiteoreetiku Theo van Doesburgi tööd "Kompositsioon VIII (Lehm)".
"Kohtumisel oma valijatega olen saanud neilt 100% tagasisidet, ja nad on öelnud, et nemad ei ole nõus olema need lollid, kelle käest võetakse raha, et sellist "kunsti" esitleda," lisas Paulson.