Barbadoslased ei taha, et kuninganna Elizabeth II oleks nende ametlik valitseja.Foto: SIPA/Scanpix
Maailm
16. september 2020, 13:16

Saareriik Barbados soovib kuninganna Elizabeth II-st lahti saada

Kariibi meres asuv saareriik Barbados soovib saada vabariigiks ja eemaldada riigi ametliku monarhi positsioonilt Suurbritannia kuninganna Elizabeth II. 

Endise Briti kolooniana on 1966. aastal iseseisvunud Barbados säilitanud ametliku sideme Suurbritannia kuningakojaga. Barbadose riigikorraks on siiani konstitutsiooniline monarhia ja ametlikuks riigipeaks 94aastane kuninganna Elizabeth II. Sarnasel moel on Euroopa riigiga seotud veel mitmed kunagise võimsa Briti impeeriumi koosseisu kuulunud riigid, kes küll 20. sajandil iseseisvusid. Barbados soovib nüüd aga uut ajajärku alustada ja end vabariigiks kuulutada, kirjutab The Guardian.

Soovist andis teada Barbadose kindralkuberner Sandra Mason, kes esitas avalikult peaminister Mia Mottley kirjutatud kõnet. „On saabunud aeg meie koloniaalminevik täielikult maha jätta,“ kuulutas Mason, lisades, et barbadoslased soovivad kohalikku Barbadose riigipead. Kindralkuberner kinnitas, et selline soov näitab ülimat usaldust selle suhtes, kes barbadoslased on ja mida nad on võimelised saavutama. „Seega astub Barbados järgmise loogilise sammu täieliku suveräänsuse poole ja saab vabariigiks ajaks, mil me tähistame oma iseseisvumise 55. aastapäeva,“ teatas Mason. See tähtpäev saabub järgmise aasta novembris.

Mõte Barbadose vabariigiks muutmisest pole sugugi uus. 1998. aastal soovitas saareriigi põhiseaduslikkuse järelvalve komisjon üleminekut vabariigiks, ent tollal jäi asi soiku. 2015. aastal teatas tollane Barbadose peaminister Freundel Stuart, et lähitulevikus on vaja muuta monarhia vabariikluseks. See taheti korraldada ühe aasta jooksul, ent ka siis ei tulnud veel sellest midagi välja. Nüüd on aga barbadoslaste soov saada vabariigiks kindlam kui kunagi varem.

Eelnevalt on Briti impeeriumi alla kuulunud riikidest sarnase käiguga hakkama saanud Trinidad ja Tobago, Dominica ja Guyana. Ka Jamaica soovib lähitulevikus sarnase muutuse teha.