TÕUSEV TÄHT: 15aastane Marcus Borkmann mängib üht peaosa uues Eesti filmis „Rain“. Foto: Erki Pärnaku
Film
15. september 2020, 19:47

Uue Eesti mängufilmi staar uppumisstseeni filmimisest: vee alt üles tulles olid mulle abiks sukeldujad

,,Taskusse pandi raskused, hüppasin vette ja kaamerad filmisid vee all. Vee all oli kogu aeg kaks sukeldujat, kes mind üles aitasid. Üksi ma veest välja ei saanudki,’’ räägib Eesti uue mängufilmi „Rain“ peategelane Marcus Borkmann (15).

Marcus Borkmann on noor tõusev näitleja, kelle karjäär sai juba väikese lapsena hoo sisse, kui noormees oli mitme ettevõtte reklaamnägu. „Olin näiteks Rimi, Viasati, Rukkipala, ja Tele2 reklaamides,“ lausub ta. Marcuse suurim saavutus enne filmis näitlemist oli Soome spaahotelli Rantasipi reklaamnäoks olemine, kui tema pildid olid kõikjal Helsingis. „Minu onu töötas reklaamiagentuuris ja sain väiksena tema kaudu reklaamidesse,“ räägib Marcus.

Just onu rääkis Marcusele ka „Raini“ casting’ust ning andis filmitegijatele teada, et selline poiss on rolli pakkuda – filmi pääses Marcus aga tänu oma loomulikule andele. „Kuulasin, mida Janno (Janno Jürgens, filmi „Rain“ lavastaja – toim.) mulle ütles ja väga pingeid polnudki,“ seletab Marcus, et ta proovivõtetel kaameratele tähelepanu ei pööranud.  

TÕUSEV TÄHT: 15aastane Marcus Borkmann mängib üht peaosa uues Eesti filmis „Rain“. Foto: Siim Vahur

Marcus meenutab võtteperioodi toredaimat kogemust. „Võtete alguses käisime poiste grupiga suurte laevade pealt vette hüppamas, ratastega ringi sõitmas ja ujumas. See oli väga tore.“ Noormees sõnab, et kohati olid filmivõtted justkui puhkus, ent oli ka keerulisi hetki.

Kõige keerulisem oli poisi jaoks uppumisstseen – Marcuse kehastatav Ats hüppab vette ja satub uppumisohtu. „Umbes kümme korda käisin vee all enne, kui see valmis sai. Vesi oli umbes 20 kraadi, see ei ole küll jääkülm, aga ikkagi jahe,“ kirjeldab ta.

Stseen võeti purki siiski basseinis, mitte looduslikus veekogus. „Iga kord veest välja tulles käisin sooja duši all ja läksin jälle külma vette tagasi. Ja nii mitu korda.“ Marcus nendib, et natuke tekitas see stressi küll. Uppumisstseeniks ta dublanti ei saanud. „Kõvasti lihtsam oli mul seda ise teha ja olin nõus ka. Käisin enne võtteid eratreeneri juures ujumistrennis,“ räägib ta ettevalmistustest. Küll aga oli seda kõike Marcuse emal raske vaadata. „Oli näha et see oli talle füüsiliselt ja emotsionaalselt raske ning sedakorda minu jaoks veel raskem. Ütleme nii, et see, et ta üldse sellega hakkama sai… ta peaks selle eest medali saama,” sõnab ema.

Marcuse jaoks said võtted alguse 2016. aastal esmatreileri filmimisega, kuid linateost ennast hakati filmima 2017. aasta suvel. Võtted lõppesid mullu. Marcuse eraelu ega kooliskäimine nende tõttu häiritud polnud. „Puudusin kokku võib-olla kolm nädalat, võtted olid enamasti vaheaegadel,“ ütleb ta.

TÕUSEV TÄHT: 15aastane Marcus Borkmann mängib üht peaosa uues Eesti filmis „Rain“. Nimiosa, Marcuse karakteri Atsi venda, mängib filmis Indrek Ojari.  Foto: Kaader filmist

Kas Marcus sooviks ehk ka tulevikus näitlemisega tegeleda? „Ma ei tea, kui mõnda filmi kutsutakse, siis võib-olla teen kaasa,“ ütleb ta ja lisab, et teeks hea meelega koostööd veel mõnede professionaalsete näitlejatega. „Rainis“ mängib nimiosa, Marcuse karakteri Atsi venna Raini rolli, Indrek Ojari. „Rainil on palju muresid, Ats üritab temast aru saada, teda aidata ning toeks olla,“ kirjeldab Marcus, kes õppis filmi tegemisel enim seda, et peresuhted on väga olulised.  

Marcus soovitab noortel kindlasti näitlemisega tegeleda. „Kui näitlemine huvitab ja on soov filmide kohta rohkem õppida, on see tore kogemus. Mina ise õppisin filmikunsti kohta palju.“

Janno Jürgensi lavastatud mängufilm on südamlik lugu vennaarmastusest, eneseotsingutest, hoolimisest ja vihkamisest, armumistest ja armastuse purunemisest, mis kõik kokku jutustab sellest, mida tähendab inimeseks olemine. Film „Rain“ jõuab kinodesse 18. septembril.