Terje Mander
Puuduta mind
14. september 2020, 20:45

„PUUDUTA MIND“ | Kuidas luua oma elus harmoonia ja tasakaal? Vastab psühholoog Terje Mander

“Vajadusest puhastada oma füüsilist keha, sisemaailma ja väliskeskkonda, annavad märku takistused, rahutus, seismajäämine elus, füüsilise keha esimesed märguanded kurnatusest või sisemine koputus, et miski pole õige, midagi peab muutuma,” selgitab toitumisspetsialist Terje Mander, kelle sõnul on sellisel juhul vaja taas luua harmoonia ja tasakaal oma sisemaailmas, füüsilises kehas ja väliskeskkonnas.

Puhasta oma elu ebavajalikust

Psühholoog, toitumisspetsialist ja joogaõpetaja Terje Mander soovitab küsida endalt, mis on see tegevus, mida ma olen teinud või tegemata jätnud, et olen siia jõudnud, mida olen liiga palju teinud ja mis tegemata jätnud. “Kui olen liiga palju söönud töödeldud toitu, siis toon tasakaalu värskega. Kui olen liiga palju kurjustanud, toon tasakaalu headusega. Kui olen olnud arg, siis vaatan, kus saan edaspidi olla julgem. Kui ma ei tea, mida teha ja olen seisakus, siis hakkan liikuma rohkem. Kui olen haige, siis toon tervist juurde enda eest ekstra hoolt kandes. Kui väsinud, siis pakun endale puhkust, kuniks saan rohkem energiat. Kui ma ei tea, mida teha oma eluga, siis hakkan otsima lahendust ja katsetama,” selgitab ta, et kõik lahendused on tegevused, mis hakkavad looma uut reaalsust.

Kui viia läbi selline sisemine inventuur, siis võid saada palju infot, mida edaspidi teisiti teha. “Mis on minu elus täna üleliigset, ebavajalikku, mis on osutunud mulle praegusel hetkel takistuseks, koormaks, negatiivseid tulemusi tootvaks faktoriks. Mida olen teinud, tarbinud, et jõudnud siia punkti, kus tunnen rahulolematust, ebamugavust nii füüsilises kehas, keskkonnas kui sisemaailmas,” soovitab Terje endalt küsida.

Muutused algavad väikestest sammudest

Terje sõnul on esimene samm muutusteks kaardistamine, milles on vaja muutus ellu viia. Tasub endalt küsida - mis on mu eesmärk, mida ma vajan? Mida ma tahan saavutada? Sellele järgneb plaani pidamine, kuidas ma seda saaksin saavutada.

Alustama peaks esimesest sammust, mis teostatav. “Siinkohal on märkimisväärne endale teadvustada seda, kus sa hetkel oled ja seda, kuhu tahad jõuda ehk mida saavutada,” ütleb Terje. Samas peab ka teadvustama, et muutused ja puhastumine ei toimi üleöö ning tasub tunda rõõmu väikestest muutustest. “Näiteks kui olen ülekaaluline ja olen aastaid harjutanud end elama niiviisi, et kogun kaalu. Nüüd vähendan suhkru, valge jahu tarbimist ja liigun rohkem. Füüsiline keha vaatab, harjub ja alles peale mõningast aega võtab omaks uee eluviisi ja hakkab lahti laskma vana,” selgitab ta, et tuleb olla järjepidev, armastav enda suhtes ja kannatlik

Muutustega algust tasub teha sisemaailmast

Meie elu ja selle kvaliteeti juhivad alateadvusesse kogunenud arusaamad, mõtted, väärtushinnangud ja emotsioonid. Peame neid tõeks ja järgneme nende taktikepile,” räägib Terje. “Kui sul on takistus või probleem, siis küsides endalt ja pannes kirja, mida sa nendest mõtled ja mida sa tunned selle teemaga seoses, saad teada oma takistustest.”

Tema sõnul needsamad tunded ja mõtted ongi sind siia olukorda toonud. Neist on vaja puhastuda. Sellega saavad hästi abiks olla Teadliku Muutuse Kunsti Kursused. “Kui nendest üleliigsetest takistustest ei vabane, toob sind elu ikka ja jälle samasse olukorda tagasi,” räägib ta. Väikeste muutuste osas tasub alustada ühest asjast ja tegevusest, mille muutmisele end pühendud, kuni saavutad tulemuse. Pole vaja võtta endale kohe suurt ampsu eesmärgiks, vaid alustada esimesest päriselt teostatavast sammust ja see läbi viia.

Inimese elu juhivad mõtted ja emotsioonid

Tehnikad, kuidas puhastuda, on mitmeid. Terje soovitab Teadliku Muutuse Kunsti, mis inimese sisemise kaardi lahti seletab, õpetab tehnikaid, kuidas orienteeruda sisemaailmas, teadvusele tulema, et luua selgus, eristama mõtteid ja emotsioone ning ebavajalikest emotsioonidest ja kontseptsioonidest vabanema, mis sinu harmoonilist kulgemist ja eluplaane ning eesmärke takistavad.

“Oma tõelise minani jõudmist õpetab Teadliku Muutuse Kunst,” räägib Terje, et sellega vabaned sellest, kes sa ei ole. Inimese elu juhivad mõtted ja emotsioonid. Nii kaua kui need meie elu juhivad, ei saa täit selgust ega püsivat rahu selles, kes me oleme, mida me vajame ning mida oleme tulnud siia ellu tegema.

“Leia endale üks rahulik hetk ja koht, kus oled tõeliselt iseenda päralt, tee üks jalutuskäik looduses, mõnus taimetee, lõdvestav ujumine, saun, dušš või vann ja istu mugavalt. Hinga sügavalt sisse ja välja. Luba iga välja hingamisega juhtida välja kõik päevamüra, mõtted, mured ja eesootavad tegevused. Hinga välja kõik, mis praegu sinu vaikust ja sisemist rahu segavad, ka füüsilised pinged.

Kui tunned lõdvestatust ja rahu, küsi endalt - kui poleks piire ja kõik oleks võimalik ja saaksid unistada ja luua ükskõik mida, siis mida sa vajad? Mida su hing tõeliselt vajab ja soovib? Mis võiks olla see, mis sulle praegu rõõmu valmistaks ja sisemist rahu tooks? Mis on see tegevus? Keskendu tundele, mida vajad tunda. Mis tegevus sulle seda tunnet tooks? Võta kõik info vastu ilma hindamata, nii lubad tulla enda juurde uudsetel taipamistel,” annab Terje nõu.

Seejärel pane kõik oma taipamised kirja ja vaata, kuidas saaksid neid teostada. Tea, et alati on võimalus - kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab. Kui tahad muutust, tuleb pingutada ennast lahti vanadest harjumustest. Ilma pingutamata midagi ei juhtu. Tähista oma väikeseid samme, saavutusi ja muutusi.

Mõtiskle, kuidas saaksid veelgi paremini. Kui sa ei tea veel, mida muuta, siis alusta väikestest muutustest. Korista oma kodu, tee üks kergem toidupäev. Hakka pidama päevikut, viibi rohkem looduses. Muuda midagi oma senises rutiinis ja juba sa näed mõningasi muutusi. “Vahel pole vaja palju teha muutumiseks, vaid just õigeid asju,” ütleb ta.

Terje Mander Foto: Anneli Loorits

Toitu teadlikult

“On olemas ridamisi paastumisi, kuid mina pooldan järkjärgulist liikumist teadliku toitumise suunas,” räägib Terje oma toitumise muutmisest. “Siis toimub orgaaniline üleminek tervenemisele ja puhastumisele.” Igapäevaselt aitavad soole mikrofloorat ja immuunsüsteemi toetada elava bakteri toidud, teeseened.

Terje sõnul saab teeseeni ise Kombucha pudelist ökopoest ostes kasvatada. “Seal on pudelites alati väike seenepoeg, jäta see ollus alles,” soovitab ta.Tasuks valmistada üks tass musta teed koos kolme supilusika suhkruga, jahutada ning panna teeseen sinna sisse. “Lase olla tal varjus toatemperatuuril ilma kaaneta paberrätiku all, kuni maitse sarnaneb ostetud Kombucha maitsega,” juhendab Terje. “Siis joo jook ära hommikuti tühja kõhu peale või õhtuti.”

Et keha puhastada, tasub järgida puhast eluviisi nii seest kui väljast. Parim paastuja on vesi ja kergesti seeditavad toidud - värsked, mahedad. Harjuta end ära saiast ja suhkrust. Uuri tervisemaiusi. Mälu toitu vähemalt 24 korda. Otsusta hoiduda mõneks ajaks toksilistest mõtetest, tegudest, inimestest, olukordadest, taga rääkimisest, niisama lobisemisest, vaheta oma kodus keemilised puhastusvahendid looduslike vastu. Kasuta looduslikke nahapuhastus- ja hooldusvahendeid.

“Püsiva tasakaalu sisemise rahu saavutamiseks on kindlasti mitmeid teid. Hea on leida enda hingele sobiv tegevus. Minu retsept on Kriya Hatha jooga, teadlik toitumine, värske õhk, keemiavaba kodu ja Teadliku Muutuse Kunsti koolituse tehnikad ning lähedased sõbrad ja hoidvad sugulased, keda armastada, kokku hoida, koos nutta ja naerda ja elus teineteist hoides koos edasi kulgeda,” räägib Terje.

“Minu arvates vajavad inimesed omasuguseid inimesi enda ümber, kes meid toetavad, tiivustavad olema paremad inimesed ja mõistavad. Vahel nad muutuvad, vahel on vaja neid otsima minna. Olla avatud ja sõbralik, ära tunda need inimesed, kes sinu elustiili toetavad ja mõistavad. See on rahulolu. Igal ühel oma retsept. Leia oma tasakaalu retsept. Mängi sellega, proovi, katseta, naudi!”