PROUA BOND HAARAB RELVA: Diana Rigg kehastas filmis „Tema Majesteedi salateenistuses“ krahvinna Tracy di Vicenzot, kes abiellus James Bondiga (George Lazenby). Hilisemates filmides on kurikuulus agent 007 olnud küll naistemees, aga mitte naisemees. Foto: Vida Press
Film
14. september 2020, 16:34

Jumalaga, üks ja ainus Mrs Bond!

Läinud nädala neljapäeval suri 82 aasta vanuses vähki inglise näitlejanna Diana Rigg, kes tõusis 1960. aastatel põnevussarjaga „Tasujad“ seksisümboliks, mängis filmis „Tema Majesteedi salateenistuses“ James Bondi abikaasat ning sai uuele põlvkonnale tuntuks kui intrigant Olenna Tyrell menuseriaalis „Troonide mäng“. 

Riggi tütar Rachael Stirling ütles, et emal oli märtsis diagnoositud vähk. „Oma viimased elukuud veetis ta lustlikult oma erakordset elu meenutades, tulvil armastust, naeru ja sügavat uhkust oma ameti üle. Jään teda sõnulseletamatult igatsema.“ Ema eeskujul näitlejakutse valinud Rachael mängis koos Dianaga 2013. aastal sarjas „Doktor Who“. 

1938. aastal Doncasteri lähedal sündinud Enid Diana Elizabeth Rigg veetis osa lapsepõlvest Indias, kus tema isa töötas raudteel juhtival kohal. Lõpetanud Inglismaal internaatkooli, astus Rigg kuninglikku draamaakadeemiasse. Noor näitlejatar tegi karjääri mainekas Royal Shakespeare Companys, kuid 1965. aastal sai Dianast üleriigiline seksisümbol: miljonid inimesed otsekui naelutati telerite ette, kui ta spioonisarjas „Tasujad“ Emma Peelina, liibuv nahkkombinesoon seljas, nii karatehoope kui ka kahemõttelisi kommentaare jagas.

„Tasujates“ mängis Rigg 1968. aastani. Mulluses The Guardiani intervjuus tunnistas ta, et ei suutnud üleöö saabunud kuulsusega toime tulla. Talle saabus patakate kaupa fännikirju, kuid ta hoidis neid auto pagasiruumis. „Ma ei teadnud, mida neile vastata, aga äraviskamine tundus ebaviisakas. Siis tuli ema mu sekretäriks ja vastas tõeliselt kohatutele kirjadele: „Mu tütar on teie jaoks ülemäära vana. Minge külma duši alla!““

Tegelikult oli Rigg sama kange kui tema kangelanna: kui ilmnes, et ta saab „Tasujates“ väiksemat palka kui operaator, asus ta võitlusse. Briti ajakirjandus tegi näitlejanna pihuks ja põrmuks. Tema kaitseks ei astunud välja ei „Tasujate“ meespeaosatäitja Patrick Macnee ega ükski naiskolleeg. „Aga mina ei tahtnud muud kui võrdsust. Nii masendav, et räägime endiselt soolisest palgalõhest.“

James Bondi abikaasa Tracy di Vicenzo rolli filmis „Tema Majesteedi salateenistuses“ võttis Rigg enda sõnul vastu lootuses, et see aitab tal USAs tuntust koguda. Paraku hääletati tema meest kehastanud austraallane George Lazenby korduvalt kõigi aegade halvimaks Bondiks. Rigg sai küll 1973. aastal USAs isikliku komöödiasarja „Diana“, kuid see kukkus haledalt läbi. See-eest hiilgas ta aastate jooksul arvukates klassikaekraniseeringutes  ja -lavastustes. „Kui Emma Peel mängis Euripidese Medeat, Albee Marthat ja Brechti ema Courage'i, tegi ta platsi puhtaks,“ ütleb oma järelehüüdes briti näitekirjanik Sir David Hare. 

SIRGESELGNE JA INNUSTAV: Dame Diana Rigg mullu aprillis Cannes'i filmifestivalil.   Foto: Abaca Press

Nelja hooaja eest „Troonide mängus“ pälvis Rigg hulga Emmy nominatsioone. „Diana oli innustav jõud, kellel oli üleannetu huumorimeel ja terav intellekt,“ ütleb „Troonide mängus“ Riggi tegelaskuju lapselast Margaery Tyrelli mänginud Natalie Dormer. „Olen tänulik meie ühiste hetkede eest nii ekraanil kui ka šampanjapudeli ääres.“ Muuseas – mulluses intervjuus tunnistas Rigg, et pole hittsarja kordagi vaadanud.

Omaaegne „Tasujate“ täht jätkas näitlemist lõpuni. Praegu jookseb Briti telekanalis Channel 5 tema osalusel valminud sari „Suured loomad, väiksed loomad“. Ekraanile pole veel jõudnud BBC draama „Must nartsiss“ ja Edgar Wrighti film „Eile õhtul Sohos“, mis jäi Riggi jaoks viimaseks.