Frances McDormand 2018. aasta Oscarite jagamisel, kus ta pälvis parima naispeaosatäitja auhinna filmiga "Kolm reklaamtahvlit linna servas". Foto: Reuters/Scanpix
Film
13. september 2020, 12:04

Veneetsia filmifestivali võitis USA linateos Frances McDormandiga

Tänavuse Veneetsia filmifestivali peaauhinna Kuldlõvi pälvis Chloé Zhao linateos "Nomadland" 2008. aasta majanduskriisis kogu oma vara kaotanud lesknaisest (Oscari-võitja Frances McDormand), kellest saab nüüdisaja nomaad.

Zhao on üle kümne aasta esimene naissoost Kuldlõvi laureaat, märgib BBC News. Tema ja peaosatäitja McDormand ütlesid oma tänusõnad Zoomi kaudu Californiast. 

Hõbelõvide vääriliseks tunnistati Mehhiko režissööri Michel Franco põnevik "Uus kord" ja jaapanlase Kiyoshi Kurosawa ajalooline draama "Spiooni naine". Cate Blanchetti juhitud žürii eriauhinna pälvis Andrei Kontšalovski filmiga "Kallid seltsimehed!", mis räägib protestijate tapmisest 1962. aastal NSV Liidus.

Parimaks naisnäitlejaks kuulutati "Krooni" täht Vanessa Kirby, parimaks meesnäitlejaks itaallane Pierfrancesco Favino. Kirby ja Shia LaBeoufi valulise draama "Naise tükid", mis on Ungari kineasti Kornél Mundruczó ingliskeelne debüüt ja mis räägib nurjunud kodusünnituse järel hingepiinades vaevlevast paarist, on juba ära ostnud voogedastusplatvorm Netflix. 

BBC News toonitab, et Veneetsia festival oli Covid-19 puhkemisest saadik esimene filmipidu, mis toimus elava publiku ees, mitte internetis. Kõigil seanssidel tuli vaatajatel maski kanda, kuid umbes pooled kohad jäid tühjaks ning maailma vanimale filmifestivalile saabus täna tavalisest märksa vähem staare.