Kristina Šmigun-VähiFoto: Erlend Štaub
Inimesed
13. september 2020, 11:14

Kristina Šmigun-Vähi Seefeldi dopinguskandaalist: korralik puhastustöö on hea

Kahekordne olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi räägib saates "Hommik Anuga", et ta tippsporti enam väga pingsalt ei jälgi. Siiski kinnitab ta, et armastab suusatamist endiselt. See on lihtsalt osa temast. 

"Kahju. Ma tuletaks siinkohal meelde, et minu tiim oli alati eraldi Mati tiimist. Me ei ole kunagi koos olnud, tegime kõiki asju eraldi," räägib Šmigun-Vähi möödunud aastal Seefeldis lahvatanud dopinguskandaalist, kus Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv veredopingu tarvitamisega vahele jäid. "Kui vaatan suuremat pilti on minu arvamus see, et aeg parandab kõike, aga lumi... meil ei ole ju korralikke talvesidki. Kust meil järelkasvu tuleb?" 

Ka olümpiavõitjal endal on olnud kokkupuude dopinguskandaaliga - 2014. aastal kahtlustati, et tema Torino olümpia dopinguproov näitab keelatud ainete kasutamist. 2017. aastal teatas aga Rahvusvaheline Olümpiakomitee, et kõik 2006. aasta proovid olid puhtad. "Õnneks mina ei pidanud oma süütust tunnistama, sest ROK ütles selgelt, et ühtegi positiivset proovi pole," sõnab naine. "Loomulikult on see kõik ebameeldiv, aga elu läheb edasi."

Mati Alaveri seotus dopinguga tuli Kristina Šmigun-Vähile üllatusena. "Tegelikult on korralik puhastustöö hea, pühkida minema, alustada uuesti," usub endine suusataja ja meenutab, kuidas 2001. aastal Lahti MM-il pea terve Soome koondis välja vahetati. "Sellega näidati ühiskonnas, mis on õige, et need, kes tegid räpast tööd ei saa jätkata."