Delphine BoëlFoto: Reuters/Scanpix
Inimesed
13. september 2020, 12:00

Belgia kuninga sohitütar nõuab printsessitiitlit

Belgia kunstnik, kel õnnestus pärast aastatepikkust võitlust tõestada, et tema isa on riigi endine kuningas Albert, nõuab Briti lehe The Guardian teatel õigust kanda tiitleid Tema Kuninglik Kõrgus ja Belgia printsess.

Delphine Boëli (52) emal oli 1960.-1970. aastatel kuningas Albertiga (86) pikk salasuhe. 2013. aastal troonilt taandunud monarh (86) oli tänavu sunnitud Delphine'i oma tütreks tunnistama - seda näitas kohtu kaudu välja nõutud DNA-analüüs. Kuid Boël oli üle 20 aasta püüdnud tõestada, et tema bioloogiline isa on Albert. Lapsepõlves oli Delphine Alberti seltsi aega veetnud ning pannud papale hüüdnimeks Papillon - Liblikas. Ema oli talle kinnitanud, et Albert on tema isa. 

Mullu sügisel otsustas apellatsioonikohus DNA-analüüsi alusel, et Jacques Boël, kellega Delphine üles kasvas, pole tema bioloogiline isa. Kohus andis eksperdile korralduse võrrelda Delphine'i DNA-d kuninga omaga. Albert nõustus süljeproovi andma alles siis, kui kohus ähvardas teda trahvida iga keeldutud päeva eest 5000 euroga. Jaanuaris kuulutati ajakirjandusele: vana kuningas on tõesti Delphine'i isa.

Nüüd nõuab Delphine Boël Belgia apellatsioonikohtu kaudu õigust kasutada tiitleid Tema Kuninglik Kõrgus ja Belgia printsess ning oma bioloogilise isa perekonnanime Saxe-Coburg. Kuningas Albert on sellele vastu. Kohus annab oma otsusest teada 29. oktoobril.