Kirstie Alley Foto: VIDA PRESS
Inimesed
10. september 2020, 15:39

Filmitäht tümitab uut Oscari-süsteemi: „Kas te Picassole oleksite öelnud, mida ta maalima peab?“

Hollywoodi näitlejanna Kirstie Alley teeb maatasa Ameerika filmiakadeemia uued nõudmised parima filmi Oscari kandidaatidele ning võrdleb neid George Orwelli kuulsa düstoopiaga "1984". 

"See on häbiasi kogu maailma kunstnikele..." säutsus 69aastane Alley ("Vaat' kes räägib"), kes ise pole Oscarit võitnud. "Kas te kujutate ette, et ütlete Picassole, mis tema fucking maalidel olema peab," kurjustas Alley nüüdseks Twitterist eemaldatud postituses. "Te olete arust ära, inimesed. Hoida kammitsas kunstnikke, hoida kammitsas iseseisvat mõtlemist... OSCAR ORWELL."

Hiljem seletas Alley, et kustutas esimese säutsu, kuna oli toonud kehva võrdluse, mis tema vaateid moonutas. "Olen 100% mitmekesisuse, kaasamise ja sallivuse poolt. Olen vastu REEGLISTATUD JA MEELEVALDSETELE protsentidele, mis on seotud inimeste palkamisega ükskõik mis alal."

Ameerika filmiakadeemia teatas, et alates 2024. aasta Oscaritest peavad parima filmi kategooriasse pürgivad linateosed vastama neljast nn kaasatusreeglist vähemalt kahele. Reeglid puudutavad nii näitlejaid kui ka kaadritagust personali. 

Esiteks näitlejaskonda puudutavad uued reeglid. Variant nr 1: vähemalt üks peaosatäitja või kaalukas kõrvalosatäitja peab olema alaesindatud rassi- või rahvusrühmitus. Sellele leidub ka alternatiiv: 30% tähtsamaid või vähemtähtsamaid kõrvalosatäitjaid peab esindama kaht järgnevatest kategooriatest: naised, LGBTQ, alaesindatud rassi- või rahvusrühmitus või kognitiivsete/füüsiliste puuetega inimesed. Veel üks variant: filmi süžee peab keskenduma alaesindatud grupile. 

Kaasatust on võimalik demonstreerida ka kaadriväliselt: palgata kaadritagusteks jõududeks naisi või etniliste vähemuste esindajaid; värvata alaesindatud gruppide esindajaid õpipoisteks või praktikantideks või palgata nende gruppide esindajaid filmide turundamiseks ja levitamiseks.