Sarja "Naiste sõda" võtted on peaaegu purgisFoto: Erakogu
Tele
7. september 2020, 10:31

SARI PEAAEGU PURGIS! Mart Sander „Naiste sõja“ filmimisest: kuussada lehekülge stsenaariumi, kõik stseenid läbisegi!

"Sarja võtted on olnud paras sõit Ameerika mägedel," räägib multitalent Mart Sander, kes teeb uut ajaloolist sarja "Naiste sõda". 

"Sarja võtted on olnud paras sõit Ameerika mägedel," räägib multitalent Mart Sander, kes teeb uut ajaloolist sarja "Naiste sõda". 

"Otsustasime seekord filmida teisiti – mitte kronoloogiliselt seeria seeria järel, vaid lokatsioonipõhiselt – kõik stseenid magamistoas, kõik stseenid salongis. Töösse läksid korraga ligemale 300 erinevat stseeni!" kirjeldab Sander. "Küll aga on seda raske ellu viia. Tüdrukud väljuvad näiteks toast fuajeesse esimesel võttepäeval, räägivad fuajees kahekümnendal võttepäeval ja liiguvad fuajeest edasi kööki kümnendal võttepäeval. Riided, meik, soengud ja ehted peavad neil olema aga samad, samamoodi ka valgustus ja rekvisiidid," räägib sarja autor. "Selle asja nimi on continuity ja Hollywoodi filmides on selle jälgimiseks terve meeskond. Kui ühekorraga on töös viie täispika filmi jagu materjali, ei suuda inimmõistus kõike meeles pidada ja vahel ei aita isegi tabelid ja märkmed."

Kuna võttepäevad olid ka väga pikad ning puhkepäevi napilt, tekkisid sisse ka mingid apsakad. "Filmisime augusti lõpus juuniküüditamise ööd, täpsemalt mingit öö ja hommiku vahelist aega. Kirjas on stsenaariumis ”öö”, aga valgustaja küsis, kas ei võiks päike juba eemalt tõusta ja ehitas akna taha erakordselt ilusa kuldse päikesetõusu. Me kõik ahhetasime ja ütlesime: "Jah, see on super!", nädal aega hiljem hakkasime mõtlema, et kui proua Kukk kohe pärast stseeni läheb magamistuppa ja saab telefonikõne härra Metslalt, mille olime augusti alguses juba ära filmisime, on taustaks pime öö! Ei muud, kui läheme Sausti mõisa tagasi ja peame selle päikesetõusu stseeni ümber filmima. Muidu tekib vaatajal küsimus, miks päike paari minuti jooksul küll tõuseb, küll loojub. Selliseid asju ei tohiks ju juhtuda, aga neid tuleb ette ka miljoni dollari projektides."

Edasi lugemiseks: