"Õhtusöök staariga" - Allan Roosileht; Anu Saagim
ÕL TV | Õhtuleht
6. september 2020, 10:01

Pikemat intervjuud Allaniga loe Õhtulehest juba uuel nädalal. 

„ÕHTUSÖÖK STAARIGA“ | Legendaarne turvamees Allan Roosileht viskas jalad seinale ja naudib mitte midagi tegemist (1)

Kutsusin Suveterrassile legendaarse Raadio 2; Star FMi saatejuhi ja diskori Allan Roosilehe (61). Meenutame Allaniga raadios töötamise eredamaid hetki ja uurime, kas mees plaanib hakata nüüd auga välja teenitud "pensionipõlve" pidama. 

Roosileht on lõpetanud kunagise Tallinna Pedagoogilise Instituudi, asudes seejärel tööle  eesti keele ja kirjanduse õpetajana Tallinna 8. Keskkoolis. Õpetja rasket ametit pidas ta kümme aastat. Vahepeal veetis poolteist aastat Leningradi lähedal Nõukogude armee raketiväeosas. Allan töötas Raadio 2s alates selle loomisest 1993. aasta mais kuni 2004. aasta lõpuni. Seejärel Star FMis. 17. augustil 2020 teatas ta lahkumisest Star FMi hommikuprogrammist. Tema kingadesse astus Andres Puusepp Power Hit Radios`t, kellest sai Pille Minevi ja Jürgen Pärnsalu kõrval kolmas Star FM-i hommikuprogrammi saatejuht.

Allan töötas Star FMi stuudios 15 pikka aastat

Allan tunnistab, et oma ametipostiga oleks ta lõpparve teinud juba varakevadel, kui koroona poleks vahele seganud. Ja seda väsimuse pärast, mis nende 15 aastaga tekkinud. Raha- või töömuret Roosilehel enda sõnul pole. Tal on arvestatav kinnisvarakapital pensionifondiks ja palju erinevaid oskusi – alates kirjanikusoonest kuni DJ ja õhujuhi ametini välja. "Nälga ma ei jää ja võlgasid mul kah ei ole," rõõmustab mees. 

Buduaari turg - Allan Roosileht Foto: Stanislav Moshkov

Allan on suur vinüülplaatide sõber. Nendega võib teda kauplemas näha  erinevatel laatadel ja turgudel. Lisaks kogub ta asju, millel on lugu ehk nagu mees ise ütleb, "kõike, mis ette satub ja kõnetab". Näiteks on tal ainulaadne Ruja kontserdi plakat, mille ta 1973. aastal noore poisina Kreuksi kultuuripaleest endale "kerjas". Samuti on tal unikaalne Andy Warholi Stockholmi näituse plakat. Ka vanu raamatuid ja automudeleid on mehe riiulid pilgeni täis. Allan on ka vana rahvaluulekoguja. Nimelt kogus ta tudengiajal noorte slängi, millest valmis ka diplomitöö, mis anti üle Keele ja Kirjanduse Instituudile. 

Ja kes ei teaks Allan Roosilehe legendaarset 90ndate hitti "Turvamees"

Ja kas teadsite, et Allan on olnud isegi agar värsisepp. Tema esimesed luuletused ilmusid Sirbis ja Vasaras juba kooli ajal. Näiteks alljärgnev luuletus, mis ilmus 1976. aastal. Mees sai selle eest honorariks kümme rubla.

***

Tules põlevad metsad ja põllud, kõik maad,

merelaineist saab tulele meeldivaim saak.

Suur põleng see Inglismaalt alguse sai,

peagi hävimas tules ka Prantsusmaa lai.

Kõikjal kanaleis, järvedes kohutav leek,

juba Austriat limpsab see võbelev keel.

Ameerikast lendu veel tõusevad kärbsed,

kuid põlevad samas kui kübemed urbsed.

Suure praksuga mureneb maakera pind,

mis ütleb küll väikese lutika hing,

kes vaikides põleb Antarktikas?

Õhtul enne veel magama jääda kui sain,

viimne sigaret pihku mul tolknema jäi.

Kukkus kaardile, põlema süttis kõik seal –

nõnda hukkuski maailm mul paberi peal.

***

Pikemat intervjuud Allaniga loe Õhtulehest juba uuel nädalal. 

"Õhtusöök staariga" - Allan Roosileht; Anu Saagim Foto: Rauno Vahtre