Mihkel KärmasFoto: ERLEND ŠTAUB
Tele
4. september 2020, 07:55

Mihkel Kärmas teeb filmi Mati Alaverist: tema tegevuse järgselt ei surnud üksnes Eesti suusatamine

Meie olümpiavõitude peaarhitekti, suusa­treener Mati Alaveri (66) kriminaalne langus kangelasest antikangelaseks käivitas teleajakirjanik Mihkel Kärmases (46) auahne plaani jäädvustada toimunu dokumentaalfilmiks.

"Kümme intervjuud Eestis on tehtud ja neid on plaanis veelgi, ent koroonaolukord on teinud välismaal intervjuude tegemise äärmiselt keeruliseks, mistõttu esialgne eesmärk jõuda filmiga ekraanile 2021. aasta alguses on pigem küsimärgi all," tunnistab Kärmas Kroonikale.

Idee filmist tekkis 2019. aasta suusatamise MMil Seefeldis lahvatanud suure dopinguskandaali järel, kui Mati Alaver mõisteti süüdi nelja tema treenitud sportlase dopingu tarvitamisele kallutamises.

"Esialgu keskendusime dopinguskandaalile, aga mida aeg edasi, seda enam joonistub välja erakordselt jõulise persooniga seotud tragöödia," seletab Kärmas. "Tema tegevuse järgselt ei surnud üksnes Eesti suusatamine, vaid lööklainena purustus see paljude inimeste elutöö ning kadus usk ja usaldus, millest toibumine vajab uue põlvkonna pealekasvamist."

Refereeritud artikli täistekst Kroonikas.