UUED VÄLJAKUTSED: Mart Normet alustas sellest sügisest õpinguid Tartu ülikoolis religiooniuuringute erialal. Samal alal asub õppima ka tema abikaasa Britt - tema asub tudeerima Kõrgemas usuteadlikus seminaris teoloogia õppesuunal.Foto: Daisy Lappard
Inimesed
3. september 2020, 09:13

Mart Normet asub usuteaduskonda õppima: mõtlesin ammu, et peaks end akadeemiliselt täiendama

„Inimene õpib kogu elu, aga sureb ikka lollina. Olen juba ammu mõelnud, et peaksin end akadeemiliselt täiendama. Bakalaureusekraadi sain Tartu ülikoolis ajakirjanduses, magistri Eesti kunstiakadeemias interaktiivse multimeedia erialal. Viimane sai läbi juba 2004. aastal, seega vahepeal on mind pigem elu õpetanud,“ räägib endine telemees Mart Normet (41), kes sellest sügisest Tartu ülikooli usuteaduskonnas tarkust taga ajama hakkab.

Mart asub õppima religiooniuuringute magistriõppesse. „Akadeemiline haridus on väga hea selleks, et peas süsteemi luua. Olen ammu mõelnud, mida õppima minna, ning olnud selgel veendumusel, et see peab olema midagi, millest ma palju ei tea,“ sõnab mees, et ta ei kaalunud ajakirjanduse doktorantuuri ega teisi sotsiaalteadusi. „Mängisin kunagi mõttega õppida antropoloogiat, aga religioonis on fookus veel tugevamalt paigas kui antropoloogias või filosoofias,“ räägib Mart, miks ta lõpuks sellise eriala valis. 

Antropoloogiaõpingute mõtted olid tal peas umbes kümme aastat tagasi. „Vahepeal ei leidnud ma midagi sobivat, aga sel aastal hakkasid uksed äkki avanema. Kuni selleni välja, et minu 2001. aastal saadud bakalaureusediplom otsiti ülikooli arhiivist tolmu alt välja ja sain sellega kohe sisse. Uksed läksid ise lahti,“ seletab ta ja lisab, et usuteaduskonnas said kõik inimesed lõpudiplomitega sisse ja katseid ei tehtud. Muidugi koroona pärast.

Mingit varasemat kokkupuudet usuteadustega Mardil olnud pole. „Olen viimasel ajal lugenud, rohkem sellele mõelnud ja leidnud, et see on maailma, inimese ja kultuuri mõtestamiseks hea teema.“ Heade mõtete linna Mart siiski päriselt ei koli: ta hakkab loengutes käima üle nädala ja veedab Tartus korraga paar päeva.

Esimene loeng, religioonipsühholoogia, on Mardil juba veebi teel läbitud. „Hea algus, sain süsteemselt jala ukse vahele,“ kiidab ta. „Elu- ja eelmiste õpingute kogemus aitavad osadele asjadele kiiremini pihta saada. Spetsiifilisemaid teadmiseid tuleb aga nullist omandama hakata. Mida raskem kursus, seda parem! Soovin, et tekiks uusi mõtteid, ideid ja arusaamu.“

Ka abikaasa Britt alustab usuõpinguid

Kui õpingud aga ükskord läbi, siis kes Mardist ametilt saab? Mees tunnistab, et pole niipidi mõelnudki, ja see on hea küsimus. „Ülikooliharidus ei olegi ametiõpe, vaid rikkuse kogumine,“ sõnab Mart.

UUED VÄLJAKUTSED: Mart Normet alustas sellest sügisest õpinguid Tartu ülikoolis religiooniuuringute erialal. Samal alal asub õppima ka tema abikaasa Britt – tema asub tudeerima Kõrgemas usuteadlikus seminaris teoloogia õppesuunal. Foto: Erlend Štaub

Muide, ka Mardi abikaasa Britt Normet on sügisest koolijüts – tema asub end täiendama Kõrgemas usuteadlikus seminaris, kus omandab rakendusliku kõrghariduse teoloogia suunal. „Tema on juba ammu soovinud usuteadust õppima minna. Britt on kogu elu kristlane olnud ning süvendatud teoloogilised õpingud on tema jaoks täiesti elementaarne elukäik,“ ütleb Mart. „Mulle meeldib just laiapõhjaline religiooniuuringute pool. Kui misside missioon on see, et maailmas oleks rahu, siis mind huvitab sama asi – rahu ja hingerahu“ räägib ta.

Valis Mart ehk usuõpingud ülikoolis just seetõttu, et abikaasa teda sinna suunas? „Kuna Britt on mulle inimesena eeskujuks, siis võib nii öelda küll, et tänu talle ma selle teema leidsin,“ kinnitab Mart.

Eelmise aasta maikuus sai Mardist maailmanäituse Dubai EXPO 2020 Eesti kommunikatsioonijuht. Üritus pidanuks alguse saama tänavu oktoobris, kuid koroona lükkas selle järgmisesse aastasse. „Kuna kõik vahepeal peatus, on mul käsil olnud peamiselt roheprojektid,“ räägib Mart. „Esiteks, maailmakoristuse, mis on seni olnud täiesti vabatahtlik töö. Sel aastal on esimest korda võib-olla võimalik ka ühe kuu töötasu saada. Tallinna linn kutsus mind appi panema kokku projekti „Tallinn, Euroopa roheline pealinn 2022.“ Tallinn sai finaali ja suvel on sellega toimunud hoogtöö, mis kulmineerub kuu aja pärast.“

Lisaks on ta Rohetiigri (koostööplatvorm, mille eesmärk on suurendada keskkonnateadlikkust ja panna alus tasakaalus majandusele – toim.) tuumiku hulgas. „Selles on ambitsiooni ning võimalust kogu meie elu ja maailma muuta,“ sõnab ta.

„Koroonaajal oli mul väike flirt ka telega – kui kõik kinni läks ja teatrid töö kaotasid, tekkis idee tore väiketeater internetti viia. Avasime „Piip ja Tuut TV“ ning lõime koroonaajal palju rõõmsaid koguperesaateid,“ räägib Normet. Juba sel laupäeval jõuavad klounipaari saated ka Kanal 2 ekraanile.