Hendrik Raju alustas kooliteed, Uma Säsil on nüüdsest 4.klassi preili. Foto: Erakogu
Inimesed
1. september 2020, 16:55

ESIMENE KOOLIPÄEV | Heidi Hanso: Raju ootas kooli tänu Uma õhinale

“Väga vaha on! Aktus oli imeilus,” jagab 1. septembri puhul muljeid Heidi Hanso, kelle poeg Hendrik Raju alustas kooliteed ja tütar Uma Säsil on nüüdsest 4.klassi preili. 

Mõlemad lapsed ootavad uut kooliaastat suure õhinaga. “Raju ootas kooli Uma eeskujul, kellele kool nii väga meeldib. Lapsed käivad Orissaare Gümnaasiumis, mis on vahva kodune kool ja õpilastega tegeletakse personaalsemalt,” räägib Heidi. “Eelmisel aastal vajus koroonaviiruse tõttu koolilõpp ära ja see koduõpe oli kaootiline. Näen, kuidas Uma tõesti ootab rutiini ja koolis käimist. Loodame, et seda jätkub kauaks.”

“Praegu istub Raju muidugi laua taga ja kirub, sest esimese kodutööna peavad nad kirjutama nädala tunniplaani päevikusse. Olukorras, kus seadistan tema uut telefoni, ei taha ta seda ülesannet üldse teha,” naerab Heidi, “aga muidu ootab ta suure ärevusega kooli.”

“Umale meeldivad rohkem reaalained, matemaatikas on ta kõva tegija ja kuntsiõpetus ning  käsitöö on tema leivanumbrid. Rajule, ma usun, sobivad just keeleained,” räägib Heidi. Tema sõnul on lapsed juba mitu aastat koos kooli mänginud, kus Uma on õpetaja ja Raju õpilase rollis.

Ettevalmistused kooliks said tehtud aga üsna hilja. “Olen jutumärkides superema ja kõik asjad juhtuvad viimasel minutil, täpselt nagu jõulukingituste ostmine. Paar päeva tagasi selgus, et mul olid peaaegu kõik kooliasjad veel ostmata ja täna käisime alles viimaseid asju ostmas,” muigab Heidi. 

Kooliminek loob perre taas teatud rütmi. “Olen vabakutseline ja kui Uma läks kooli, pidin hakkama orienteeruma nädalapäevades. Muidu alati ei teadnudki, mis päev on, sest töötasin kodust ja polnud konkreetset graafikud. Nüüd on taas tavapärane rutiin: mulle meeldib muidu kaua magada ja hommikud on keerulised, aga nüüd tuleb õppida vara ärkama. Ka logistika on paigas: olen nädalas vähemalt jõuludeni kaks päeva Tallinnas võtetel ja lapsed on sel ajal isa juures. Meil on meeletu koostöö, et kõik graafikud paika saada. Olen üheskoos lastega kooliks valmis, just täna ostsin korraliku päeviku, kuhu saan kõik võttegraafikud üles märkida,” sõnab Heidi.