J. K. RowlingFoto: AP/Scanpix
Inimesed
31. august 2020, 16:30

Transfoobias süüdistatav J. K. Rowling tagastas inimõiguste auhinna (1)

Harry Potteri lugude autor J. K. Rowling tagastab Robert F. Kennedy nimelise inimõiguste keskuse (RFKHR) auhinna, sest organisatsiooni juht - kadunud Bobby Kennedy tütar - kritiseeris tema vaateid transsoolistele.

The Guardiani teatel anti auhind Ripple of Hope kirjanikule üle mullu detsembris. Enne teda on laureaatide seas olnud näiteks Barack Obama ja Desmond Tutu. Rowling pälvis selle oma heategevusfondi Lumos tegevuse eest ning nimetas auhinda üheks kõrgemaks tunnustuseks, mis ta saanud on. "Robert Kennedy kehastas kõike, mida ma inimestes imetlen." 

Kuid tänavu augustis kuulutas RFKHR president, advokaat Kerry Kennedy oma meelehärmi Potteri-autori transfoobsete säutsude ja avalduste üle. Rowling oli tänavu juunis Twitteris kirjutanud oma vaadetest sooidentiteedile. "Kui sugu polegi olemas, kustutatakse kogu maailmas elavate naiste igapäevane reaalsus. Tunnen ja armastan transinimesi, kuid soo mõiste kustutamine võtab paljudelt võimaluse oma elu üle tähendusrikkalt arutleda."

Mitmed LGBT-organisatsioonid, ent ka mitmed Potteri-filmides mänginud näitlejad mõistsid Rowlingu kommentaarid hukka. Seepeale kirjutas Rowling oma veebiküljel äärmiselt isikliku essee, milles meenutas üleelatud vägistamist ja koduvägivalda. Ta väljendas oma veendumust: transnaised, kes pole läbinud hormoonravi ega sookorrigeerimislõikust, ei tohiks pääseda naiste WC-desse ja riietusruumidesse - Rowlingu sõnul on need naiste jaoks vähesed turvalised kohad.