Peeter Helme kohtusFoto: Stanislav Moshkov
Inimesed
28. august 2020, 15:41

Vikerraadio kirjandussaade „Loetud ja kirjutatud“ jätkub Peeter Helmeta (1)

Vikerraadio kirjandussaadet "Loetud ja kirjutatud" juhtis pikalt Peeter Helme, nüüd on mehel käsil aga kohtuistung ja suvepuhkuselt naaseb saade tagasi Helmeta.

"Kirjandussaade oli suvepuhkusel, septembrist toimetavad saadet Peeter Helme asemel Valner Valme ja Maarja Vaino," ütleb Vikerraadio peatoimetaja Janek Luts. 

Aprillis esitas prokuratuur Postimehe endisele peatoimetajale ja kultuuritegelasele Peeter Helmele süüdistuse lapseealise seksuaalses ahvatlemises. Helme ei ole end süüdi tunnistanud, sest väidetavalt arvas ta, et peab vestlust täisealisega naisega. Täna alanud kohtuprotsessil ilmnes, et tegelikult teadis Helme algusest peale, et suhtleb lapsega.

Süüdistuse järgi ahvatles Helme mullu 8.–10. oktoobrini interneti jututoas „Armastuse saal“ 12aastast tüdrukut. Ta saatis oma vestluspartnerile seksuaalse sisuga sõnumeid ega aimanud, et suhtleb tegelikult hoopis lapsena esinenud politseiagendiga.

2019. aasta novembri alguses lahkus Helme vastuolude tõttu ajakirjanikega Postimehe peatoimetaja ametist. Detsembris peeti ta kuriteos kahtlustatavana kinni ja kuulati üle. Nädal hiljem jõudis lugu avalikkuse ette. „Hästi loll lugu, tegu on tobeda arusaamatusega,“ ütles Helme tollal Õhtulehele.

„Me rääkisime seksist, noh,“ kirjeldas ta oma teguviisi. Helme väitel arvas ta, et vestles hoopis täisealise inimesega, ja väidetavalt polnud tal mingit võimalust vestluspartneri vanuse kontrollimiseks.