Roman PolanskiFoto: Reuters/Scanpix
Inimesed
29. august 2020, 11:00

Ameerika filmiakadeemiast välja heidetud Polanski sai uue tagasilöögi

Roman Polanski kaebas eelmise aasta aprillis kohtusse Ameerika filmiakadeemia, kes oli ta oma ridadest välja visanud. Nüüd aga tabas prantsuse kineasti uus hoop - California kohtunik andis õigusel akadeemiale.

Skandaalne režissöör heideti Oscareid jagava filmiakadeemia ridadest välja 2018. aasta mais koos Bill Cosbyga, kes oli veidi enne seda mõistetud süüdi endise korvpalluri Andrea Constandi uimastamises ning seksuaalses kuritarvitamises. "Rosemary lapse", "Chinatowni" ja "Klaverimängija" lavastaja Polanski (87) oli pagenud USAst 1978. aastal, kui oli end süüdi tunnistanud 13aastase tüdruku vägistamises. Kineast on tänini USAs tagaotsitav. 

Nüüdseks on Polanski-vastaseid seksisüüdistusi kogunud hulgim ning akadeemia otsustas temaga sidemed katkestada. Polanski aga kaebas organisatsiooni kohtusse, väites, et teda oli välja visatud vähimagi hoiatuseta ja õiglase menetluseta.

California kohtunik leidis, et akadeemia eestseisusel oli täielik õigus Polanski välja visata. "Otsust toetavad asitõendid, see polnud meelevaldne, kapriisne  ega kaalutlusvigadega."

Polanski advokaat Harland Braun ütles väljaandele Variety, et ilmselt ei hakka nad otsust edasi kaebama. Küsimusele, miks Ameerika filmiakadeemia liikmelisus Polanskile tähtis on, vastas advokaat: "Ei olegi. See ei lähe talle üldse korda. Teda häirib, et ta heideti välja nõuetekohase menetluseta."