Jüri MuttikaFoto: Erki Pärnaku
Tele
28. august 2020, 11:26

Jüri Muttika „Teneti“ tegijate intervjueerimisest: usun, et suutsime neid heas mõttes üllatada (1)

"Ringvaate" reporter Jüri Muttikal õnnestus eksklusiivselt intervjueerida äsja kinodesse jõudnud "Teneti" staare Robert Pattinsoni, John David Washingtoni, Elizabeth Debickit ja režissöör Christopher Nolanit. “Olin üllatunud, kui toredad suhtlejad nad on, rääkisid väga vabalt ja ladusalt,” sõnab Muttika. 

Kogu lugu jookseb tagasi aastasse 2018, kui hakkasid liikuma jutud, et siia on oodata maailma suurimat filmiproduktsiooni. “Küll aga polnud teada, kes on need filmitegijad. Teadsin vaid, et Eestis hakkab produktsiooni majutama Allfilm, kellelt uurisin veidi infot, aga vaikus oli üsna sünge,” meenutab Muttika. “Kui aga kevadel hakkas saladuseloori vahelt paistma Christopher Nolani nimi, selgus, et mingit kajastus võtete ajal ei võimaldata.”

Samal ajal toimusid üleriigilised rollikatsed massistseenidesse. “Mõtlesin, et äkki on see lugu, mida hiljem lapselastele jutustada. Ennäe imet, maikuus kutsuti kostüümiproovi ja sain kutse võttele. Kõik oli nagu filmivõtetel ikka, lihtsalt neli tuhat korda suurem ja ägedam. See oli väga huvitav kogemus,” kirjeldab Muttika, aga detailsemalt toimunust rääkida ei saa, sest allkirjastatud on vaikimisleping. Võtetel mainis Jüri Eesti koostööpartneritele, et kui kunagi hakkab info liikuma ja midagi valmib, soovib “Ringvaade” seda kajastada. Koostööpartner vastas, et see ei sõltu neist ja kogu kajastus on ameeriklaste kontrolli all. 

Esialgu pidi “Tenet” esilinastuma 17. juulil 2020, kuid seoses koroonaviirusega lükati seda edasi. “Mingil hetkel hakkas koitma, et Euroopas mingid esilinastused siiski tulevad ja nimekirjas on ka Eesti. See andis signaali, et võib-olla peaks siiski uurima, mis plaan on ja kas kohalik levitaja saab jagada kasvõi promomaterjali või treilerit. Siis tuli neilt ootamatult kõne, kus küsisid, kas meil on tehnilist võimekust teha intervjuu Robert Pattinsoni ja teiste peaosalistega. See pani meid muidugi rõõmust lakke hüppama ja tundsime, et saime ainulaadse võimaluse, kui pakkumine tuleb otse filmi levitaja käest,” meenutab Muttika. 

Ainulaadne võimalus

“Intervjuud toimusid Zoom keskkonnas ja jutuajamine kestis vaid neli minutit, sest tootja oli kehtestanud vastavad standardid. Ühel kenal õhtul istusin arvuti ette ja lähenesin teatud lehekülje kaudu ooteruumi, kus oli palju filmiajakirjanike üle terve maailma. Ootamine oli pikk ja veidi pingeline. Järsku tuli teade, et nüüd on minu kord, paarkümmend sekundit ja seal nad olid – Robert Pattinson, John David Washington ja Elizabeth Debicki,” räägib Muttika. “Nad olid väga rõõmsad, mäletasid hästi Tallinnat ja meenutasid filmivõtteid ning eestlasi hea sõnaga. Pattinson ütles, et oleks korteri, kus filmivõtete ajal elas, hea meelega isegi ära ostnud. Kõik lubasid ka tagasi tulla, kui pandeemia läbi ja saab rahulikult reisida.” 

Samal õhtul saime taas kõne levitajalt, kas soovime Christopher Nolaniga intervjuud teha. “Selle peale läksid mul jalad nõrgaks. Niigi oli juba suur ime, et meid lasti ligi sedavõrd tundlikele isikutele nagu filmi peaosalised ja siis veel režissöör ka tagatipuks. Oli väga meeldiv intervjuu: Christopheril oli Eesti väga hästi meeles ja tänas tuhandeid inimesi, kes filmi tegemisele kaasa aitasid,” lisab Jüri. 

Mingeid ettekirjutisi intervjuueerimiseks Muttikale ei antud, kuid eesmärk oli rääkida filmist. “Märkasin ootesaalis ajakirjanike, keda pärast intervjuusid noomiti, et nad oleksid pidanud rääkima rohkem filmist mitte kellegi isast või eelmistest rollidest,” ütleb ta. “Mind huvitas kõige rohkem just see, mida nad Eestist mäletavad ja siin olles kogesid. Arvan, et peaosalised pidid päeva jooksul umbes 50 intervjuud andma ja küsimused võisid kergesti korduma hakata. Usun, et suutsime neid heas mõttes üllatada, sest nad said rääkida sellest, mis teisi ajakirjanike ei huvita – Eestist.”

Suur unistus täitunud

“Tenetit” on Jüri näinud tänaseks juba kaks korda ja on sügavalt vaimustuses. “Mul oli pehmelt öeldes suu ammuli ja värisesin üle keha. Soovitan minna vaatama värskelt ja saad uskumatu elamuse, mis kestab veel ööpäev hiljemgi. Kui oled keskendunud ja kõiki detaile märkad, raputab see sind füüsiliselt ja vaimselt üles,” kirjeldab ta.

Intervjuud maailmakuulsate filmitegijatega täitsid mõneti ka Muttika unistuse. “Mul on filmirežissööri haridus ja 12 aastat tagasi, kui “Ringvaates” alustasin, tuli mõte teha teemasaadet valdkonnas, mida tunnen hästi. Miks mitte teha erisaadet just filmide teemal. Kui unistad jugelt, teostub see kordades suuremalt nagu praegu näha. Ma ei oska tänapäeval mõjukamat režissööri nimetada kui Christpher Nolan oma filmidega, mis panevad iga kord imestama,” räägib Muttika. “See ületas igati unistuse, mis oli võib-olla rohkem Eesti mõõtkavas,” muigab ta.