Madli VilsarFoto: Stanislav Moshkov
Inimesed
26. august 2020, 16:45

Madli Vilsar: enda võrdlemine teistega tekitab üleliigset stressi ja negatiivseid emotsioone (2)

"Kaal on nii suhteline asi, seda ka kehamassi indeks. Arvate, et see on teaduslik ja adekvaatne? Kui natuke googeldate ja komistate mõne teadusartikli peale, tuleb välja, et see 200 aastat tagasi loodud indeks võib mingil määral näidata üldist tendentsi, kuid ei võta arvesse ei isiku kehalisi iseärasusi ega reaalset pilti," avaldab endine miss Madli Vilsar Instagramis. 

Paljude arvamusliidrite arust on see indeks siiani kasutuses vaid Ameerika tervisekindluste ahnuse ja muude süsteemide keerukuse tõttu. "Lihtne on ju võtta kellegi pikkus ja kaal, panna talle silt külge ja edasi liikuda.  Soovin tähelepanu juhtida sellele, et kõik kehaga seonduvad normid on nii individuaalsed, et enda, eriti kaalunumbri, võrdlemine teistega tekitab lihtsalt üleliigset stressi ja negatiivseid emotsioone," kirjutab Madli.

"Kas usute, kui ütlen, et selle pildi peal on ametlikult ülekaaluline inimene? See pilt sai tehtud viimasel päeval Itaalias. Koju tulles kaalusin ennast, et näha palju ainult pitsa ja pasta söömine minu kaalu muutis. Ega eriti ei muutnud, aga tahtsin lihtsalt huvi pärast näha. Otsustasin hetkel numbritest mitte rääkida, sest tean, et see paneb teid kohe võrdlema enda või kellegi tuttavaga," lisab Vilsar. 

"Teise pildi peal kasutasin Suurbritannia tervishoiusüsteemi ametliku kalkaatorit. Tulemus - ülekaaluline! Selle sõna nägemine tekitas minus jällegi väga kummalise emotsiooni. Ma ju tean, et olen tervem ja tugevam kui kunagi varem, aga ikka pole piisav? Kui ma ei teaks, võiks see tulemus ikka seest valutama panna küll. Kõik teised ju on tublid ja mina ikka ülekaaluline. Siin tulebki mängu enda kehaga heasse suhtesse astumine: ma tänan keha iga päev, et on kõik minu enesepiitsutamised vastu pidanud ja terveneb sellest aastate pikkusest piinast olla nagu kõik teised," tõdeb ta

 
 
 
View this post on Instagram

Kas te usute, kui ma ütlen, et selle pildi peal on ametlikult ülekaaluline inimene. 🤦🏼‍♀️ See pilt sai tehtud viimasel päeval Itaalias ja koju tulles kaalusin ennast, et näha palju see ainult pitsa ja pasta söömine minu kaalu kui sellist muutis. Ega eriti ei muutnud küll, aga tahtsin lihtsalt huvi pärast näha. Ma olen otsustanud hetke mitte numbritest rääkida, sest ma tean, et see paneb teid kohe võrdlema endaga või kellegi tuttavaga. Nagu @marimell.eu räägib, kuidas tema kaalu kallal nokitakse, et see pole võimalik jnejne. Kaal on nii suhteline asi ja seda on ka BMI. Kehamassi indeks, mida ka Eestis kasutatakse laialdaselt. Arvate, et see on teaduslik ja adekvaatne eks? Kui te natuke googeldate ja komistate mõne teadusartikli peale antud teemal, siis tuleb välja, et see 200 aastat tagasi matemaatiku(!)poolt loodud indeks, mis võib küll mingil määral näidata üldist tendentsi, kuid ei võta arvesse ei isiku kehalisi iseärasusi ega reaalset pilti. Paljude arvamusliidrite arust on see siiani kasutuses vaid Ameerika tervisekindluste ahnuse ja muude süsteemide keerukuse tõttu. Lihtne on ju võtta kellegi pikkus ja kaal ja panna talle silt külge ja edasi liikuda. Tehke enda uurimus selle kohta ja ärge võtke minu juttu puhta kullana, vaid ma üritan lihtsalt juhtida tähelepanu sellele, et kõik kehaga seonduvad normid on nii individuaalsed, et enda võrdlemine(eriti kaalunumbri) teistega tekitab lihtsalt üleliigset stressi ja negatiivseid emotsioone. Teise pildi peal kasutasin UK tervishoiusüsteemi ametliku kalkaatorit, seega pole see ka mingi suvaline koht. Tulemus - ülekaaluline! Selle sõna nägemine tekitas minus jällegi väga kummalise emotsiooni. Ma ju tean, et ma olen tervem ja tugevam kui kunagi varem, aga ikka pole piisav? Kui ma ei teaks, võiks see tulemus ikka seest valutama panna küll. Kõik teised ju on tublid ja mina ikka ülekaaluline?! Siin tulebki mängu enda kehaga heasse suhtesse astumine. Ma tänan teda iga päev, et ta on kõik minu enesepiitsutamised vastu pidanud ja terveneb sellest aastate pikkusest piinast olla nagu kõik teised. Peamine on see, et ma jaksasin selles kuumuses kõndida ja reisi nautida! Naudi elu sinagi☀️ #ig_visitsicily #sicily #addaura

A post shared by Madli Vilsar (@madlivilsar) on