Saba SaharFoto: VIDA PRESS
Inimesed
26. august 2020, 15:55

Afganistani esimesele naisrežissöörile tulistati kuul kõhtu

Saba Sahar, Afganistani näitlejanna, naiste õiguste eest võitleja ning riigi esimene naisrežissöör langes eile Kabulis relvastatud rünnaku ohvriks.

BBC Newsi teatel sai Sahar kuuli kõhtu ja viidi haiglasse, operatsioon oli õnneks edukas. Abikaasa Emal Zaki rääkis BBC-le, et kolm relvastatud meest avasid tule auto pihta, millega tema naine tööle sõitis. Intsident juhtus viie minuti teekonna kaugusel nende kodust ning Emal kuulis pauke oma kõrvaga.

Lisaks Saba Saharile olid autos juht, kaks turvameest ja laps. Vigastada said ka mõlemad ihukaitsjad. "Jõudsin sündmuspaigale ja leidsin nad haavatuna eest. Saba sai esmaabi ja me viisime ta kiirabihaiglasse ja siis politseihaiglasse."

2004. aastal režissöörina debüteerinud Saba Sahar on ka väljaõppinud politseinik, märgib uudist vahendanud väljaanne People. 2012. aasta intervjuus Briti lehele The Guardian rääkis Sahar, et on saanud telefonitsi arvukaid tapmisähvardusi. "Tahan näidata konservatiividele, kes oma tütred ja naised koju luku taha panevad, et nad tuleks välja lasta, et nad saaksid hariduse, teeniksid raha ja aitaksid Afganistani üles ehitada. Aga mulle on helistatud ja kästud lähedastega hüvasti jätta, sest varsti ma olevat surnud."

Sahar teatas tapmisähvardustest võimudele, kuid anonüümsed telefonikõned jätkusid. "Mulle helistati uuesti ja küsiti, miks ma olin võimudele kaebama läinud. Mulle öeldi: isegi kui terve valitsus su selja taga on, tapame su ikkagi ära. Me tapame su ära keset tänavat, avalikus kohas. Igal hommikul väljun kodust teadmisega, et mind võidakse tappa, et ma ei pruugi enam eales oma peret näha."