Juulis tõmmati Maarjamäe memoriaalile SOS-lipp.Foto: Andres Putting / Ekspress Meedia
Eesti uudised
25. august 2020, 10:38

ISSAND, HOIA MAARJAMÄED? Piiskop Põder tahab memoriaalist teha jumalaemaga seotud paiga (5)

Siseminister Mart Helme kommentaarid, et tema arvates võiks lammutada nõukogudeaegse Maarjamäe memoriaali, on arvamusliidrid kihama löönud. Oma sõna ütles sekka ka Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder, kes lammutamise asemel sooviks memoriaalile anda vaimuliku mõõtme.

Piiskop Põder saatis peaminister Jüri Ratasele, siseminister Helmele, kultuuriminister Tõnis Lukasele, keskkonnaminister Rene Kokale ning Tallinna meerile Mihhail Kõlvartile pöördumise, kus mõlgutab mõtteid Maarjamäe memoriaali saatuse kohta.

„Pakun välja ka mõtte, millest olen rääkinud varemgi – eriti siis, kui tähistasime kaheksa sajandi möödumist siinsete alade nimetamisest Maarjamaaks. Nimelt võiks Maarjamäe memoriaali siduda Maarja isikuga, rõhutades nii paiga nimelist tähendust ning Eestimaa mõistmist Maarjamaana,“ kirjutas Põder. Praegusi Eesti ja Läti alasid nimetati esmakordselt Maarjamaaks 13. sajandi algul, paavst Innocentius III kinnitas nime ametlikult 1216. aastal.

Põder jätkas: „Maarja isik on mitmetähenduslik, andes võimaluse esile tõsta nii emaarmastust kui ka -kannatust (Mater Dolorosa), nii hoolivust kui ustavust. Sellisena sobiks memoriaal hästi täiendama kõrval asuvat kommunismiohvrite memoriaali. Maarja isik võiks sobida ka erinevatele rahvustele, ühendada eri usutunnistusi ja ületada ajaloolisi vastasseise. Tehniliselt võiks täiendada memoriaali Maarja kujuga või lisada see kuidagi obeliskile, sõnastada memoriaali kontseptsioon hoolimise ja armastuse memoriaalina ja teha vajalikud uuendustööd. Muidugi on võimalik ka täiesti uus lahendus.“

Mart Helme ütles ERRile, et tema hinnangul võiks lammutada nii Maarjamäe memoriaali kui ka linnahalli. Opositsioonipoliitik Jaak Juske nimetas seda Eesti mineviku kustutamiseks: „Eri osadest koosneva Maarjamäe memoriaali väärtus seisneb aga tervikus. Kujunenud on ainulaadne Eesti 20. sajandi mäluväli. Koht, kus mõelda eestlaste saatuse ja valikute üle okupatsioonide ajal.”

Maarjamäe memoriaali ala kuulub praegu riigile, kuid Tallinna linn on huvitatud selle omandamisest – juhul, kui valitsus annab maatükiga kaasa mitu miljonit eurot varisemisohtliku kompleksi renoveerimistöödeks.