Foto: Erki Parnaku
Inimesed
20. august 2020, 20:56

FOTOD | Presidendi roosiaia vastuvõtukleit oli täiesti taaskasutatud

"Anu Lensment pöördus mu poole kavandiga - kleit on inspiratsiooni saanud ühe lasteaiapere joonistusest," paljastas kleidi kallal töötanud Liisi Eesmaa, kuidas sündis president Kersti Kaljulaidi tänavune roosiaia vastuvõtukleit.

Liisi paljastas, et sel aastal otsustati teha zero waste kleit ehk kõik materjalid taaskasutati. "Ma andsin oma materjalid, millest olen teinud kleidi. All ääres on näha minu leekivaid toone, mille põhjal on valitud kingad," sõnas Liisi Õhtulehele antud intervjuus. "Kerstile värvid sobivad, ta on nii tugev kuju!"

Selleaastaseks iseseisvuse taastamise päeva vastuvõtuks valminud presidendi kleit on saanud inspiratsiooni Tallinna Pelguranna lasteaiapere joonistatud kavandist "Eesti loodus", mis väärtustab taaskasutust ja loodushoidu. Disainer Reet Aus on loonud presidendi kantseleiga varasemalt koostööd teinud moeloojate Iris Janvieri, Liisi Eesmaa ja Lilli Jahilo kangajääkidest tänavuse esindusrõiva, mis tuletab meile kõigile meelde, et planeedi ressursid on piiratud ja ainuõige viis on uuesti kasutada juba olemasolevat.

Tulevikumood on selgelt taaskasutuse päralt ka kõrgeimate riigiesindajate seas, näiteks on presidendi garderoobis Saksamaa presidendi Frank-Walter Steinmeieri kingitud Adidase jooksujalanõud, mis on valmistatud ookeanist kogutust plastijäätmetest, teatas presidendi kantselei.