Jana HallasFoto: Martin Ahven
Inimesed
18. august 2020, 12:31

Jana Hallas: laulutekste kirjutades võin istuda terve päeva ja ei tule mitte midagi

Laulutekstide autor ja stilist Jana Hallas on loonud mitmeid hittlugusid, kuid mõnikord vaatab ta imestusega tagasi, kuidas on võimalik, et tema need kirjutas. "Mõtled, kas tõesti mina olen kõik need 130 teksti kirjutanud," ütleb ta. 

Laulusõnade kirjutamine pole Jana arvates sugugi kerge töö ning tunneb, et aastatega on ta palju arenenud. "Kindlasti on mingeid tekste või väljendeid, mille pärast mul on praegu piinlik, mida olen kunagi kirjutanud," räägib Jana, et areng toimub iga päev.

Janal on hetki, kus tekstide kirjutamine on käkitegu, aga ka perioode, mil sõnade ritta seadmine valmistab raskusi. "Lauluteksti kirjutamine on täpselt see, et sa võid istuda terve päeva ja sul ei tule mitte midagi. Võid mõelda, kas tõesti ma olen kõik need 130 teksti kirjutanud," räägib ta Vikerraadios Andres Panksepale.

Laule kirjutades tunneb Jana tihti survet teha hitti. "Poplaulu sõnade kirjutamine pole niivõrd looming, vaid konstruktsioon," selgitab Hallas, et laul peab olema piisavalt lihtne, aga ei tohi olla nõme ega labane.

Jana sõnul on ta oma laulusõnadega kaasa toonud ka justkui revolutsiooni. "Ma arvan, et olen paras revolutsionäär olnud 90ndate lõpus. Ma hakkasin kirjutama Best B4-le täiesti teistsuguseid sõnu, kui tollal kirjutati. Nad olid sellised noored ja ägedad," räägib ta, kuidas kogu looming ja ideed talle kuulusid.

Lisaks laulusõnade kirjutamisele on Janal ka teine huvi. "Hakkasin umbes kolm aastat tagasi tegelema keraamikaga. Ma nimelt läksin kursustele, kuhu ammu olin tahtnud minna," jutustab ta, kuidas uus hobi sai alguse soovist iseendale nõusid teha. "Ma ei leidnud selliseid nõusid nagu tahan."

Laulukirjutaja valmistab nüüd tasse, kausse ja taldrikuid. "Mu nõud kuuluvad minu stiili või vibe'i või meeleolu juurde. Näiteks üks proua, kes on 70aastane, ütles, et teda absoluutselt ei kõneta need nõud ja talle pigem tekitavad need negatiivseid assotsiatsioone. Kuna tema elu ja põhiline noorusaeg jääbki nõukogude aega, siis ma täiesti mõistan teda tegelikult," räägib Jana, et temale meenutavad nõud armsat lapsepõlve.