Eesti Laul 2020, portree Tags: Jaagup TuiskFoto: Martin Ahven
Inimesed
15. august 2020, 13:19

TULEVANE TUDENG! Jaagup Tuisk: see on midagi täiesti uut, kus saan tundmatut juurde õppida

Muusik Jaagup Tuisk (19) lõpetas gümnaasiumi hõbemedaliga. Kaitseväe tervisekontrollist läbi saamata asub ta õppima siiani veel tundmatut ala - ärindust. "Mulle väga meeldib muusikavideo võtteid korraldada ja selle juures on ka rahaga ümberkäimine oluline," räägib Jaagup, et ärinduse eriala tuleb tulevikus kindlasti kasuks. 

"Eesti laulul" teise koha saanud Jaagup Tuisk lõpetas kevadel Gustav Adolfi gümnaasiumi 12. klassi ja lausa hõbemedaliga. "Ma arvan, et võin selle tulemusega rahul olla. Eksamiteks kordamine oli veidi raskendatud, aga lõppkokkuvõttes kõik laabus ja sai tehtud," räägib Jaagup, et karantiiniajal oli end keeruline motiveerida. "Kui ma aus olen, siis muidugi vahepeal oli raske kell kaheksa hommikul kodus üles ärgata, arvuti lahti teha ja matemaatikat lahendama hakata."

Jaagup on rahul, et lõpuaktus sai vaatamata piirangutele siiski toimuda. "Kõik klassid olid eraldi ja istuti suurte vahedega. Vanemaid aktusele ei lubatud, aga tehti videoülekanne ja kõik oli läbi hästi mõeldud," ütleb Jaagup, et millestki ilma küll ei jäänud. 

Ära jäid suuremad lõpupeod ja -reisid, kuid tähistamine viiruse tõttu siiski täielikult ära ei jäänud. "Kõik saidki tähistada eraldi või nii nagu tahtsid. Mina tähistasin perega ja sõpradega ka. Olukord oli erinevatest asjaoludest tingitult teistsugune, aga saab ka teistmoodi olukorra lahendada," hoiab ta positiivsust, kuid nendib, et koroonaajal tundis ta kõige enam puudust sotsialiseerumisest ja sõprade nägemisest. "Ma olen hästi sotsiaalne inimene."

Varuplaan

Gümnaasiumi lõpus oli Jaagupil plaan edasi minna kaitseväkke, kuid kontrollis selgus, et tervis ei vasta normidele. "Mul oli vereproovis mingeid vitamiine vähe, aga see midagi tõsist ei ole. Jäi plaan, et saan asjad korda ja lähen uuesti komisjoni, aga seda lükati järjest edasi. Lõpuks otsustasin, et lähen hoopis praegu ülikooli," räägib Jaagup, et vaatamata sellele, et kõik ei läinud plaanipäraselt, on ta praeguse lahendusega rahul. 

Kaitseväkke mineku vastu ei olnud poisil midagi ja sõjaväe teemad pigem huvitavad teda. "Meil oli kooliga riigikaitse laager, kus ma kaasa tegin. Mulle see kontseptsioon ja kõik meeldis ning sellepärast olin see aasta valmis kaitseväkke minema."

Sügisest saab Jaagupist Tallinna Tehnikaülikooli ärinduse eriala tudeng. "Käisid mõtted läbi minna õppima muusikat või filmindust, aga õppida selles mõttes midagi täiesti uut, tundus variant, kus saan midagi tundmatut juurde ja on kõige rohkem õppida. Sellepärast ma selle valiku ka tegin," jutustab ta, et kaalukausil oli ka teisi valikuid. "TalTech tundus igati kõige mõistlikum variant. Ma ei taha praegu Tallinnast ära ka minna, sest kogu muusikakarjäär on põhiliselt ikkagi pealinnas."

Ise rahaasjade eest vastutamine

Noor laulja ei tea täpselt veel isegi, kes temast pärast ülikooli lõppu saab, aga muusikaga tegutseb ta kindlasti edasi. "Ärindus ja majandus on selline teema, mida nii kui nii tuleb kasuks. Mulle väga meeldib muusikavideo võtteid korraldada ja selle juures on ka rahaga ümber käimine oluline. Juba uued lood valmivad ja videod on töös," räägib Jaagup, et tema eeskujudeks muusikamaailmas on artistid, keda ta ka kõige rohkem kuulab. "Ed Sheeran, Bruno Mars ja Queen. Ikoonilised nimed, kelle tööd olen analüüsinud ja neilt ise hästi palju õppinud."

Erialavalik pani Jaagupi looma ka oma enda firma, mille nimeks on viimasest singlist inspireeritud Miinusprojekt OÜ. "Kogu selle muusika ja esinemise businessi (äri - ingl. k.) sees ongi kõige mõistlikum variant teha ettevõte. Siiani olen teinud, kas läbi ema või isa erinevaid arveid," ütleb Jaagup, et firma loomine on tema jaoks samal ajal huvitav ja kasulik. "Saan ise õppida ja hakata raha poolt ka ajama."