Vaiko Eplik Foto: Aldo Luud
Saund
13. august 2020, 16:36

Vaiko Eplik: Eesti Autorite Ühing Google'iga vaielda ei suuda

"Eesti Autorite Ühingu roll on oluline – mingis mõttes oleme muusikatööstuse keskne organisatsioon. Seetõttu sõltuvad mitmed organisatsioonid ühel või teisel viisil meist. Ühing liidab erinevaid Eesti autoreid, keda on praegu üle 5000," räägib ühingu uus juht Vaiko Eplik raadio 2 saates "Hommik!".

Vaiko Eplik on eelmise juhatuse tööd kritiseerinud ning tõdenud, et ühingus tehti justkui midagi valesti. "Saab öelda, et inimesed olid mõne detaili suhtes rahulolematud, kuid ei saa väita, et eelmise juhatuse ajal oleks autoritasud maksmata olnud," selgitab ta. "Kõige tähtsam, et EAÜ liikemete aktiivsus suureneks ja inimesed mõistaksid, mida EAÜ teeb. Pahatihti on ühingu enda liikmed ka selle osas teadmatuses. Tegemist ei ole sotsiaalhoolekande asutusega, ega kontserdi korraldajate ja ööklubiomanike kiusajaga."

Vaiko Eplik tõdeb, et viimase kümne aasta jooksul on muusika kasutamine täielikult muutunud. "Ei ole saladus, et CD-mängijaid enamikest kodudest ja autodest enam ei leia. Selle asemel kasutatakse muusika kuulamiseks neid väikeseid seadmeid, mis meil kõigil olemas on. EAÜ kõige suurem väljakutse ongi see, kuidas nendest väikestes seadmetes olevatest suurtest platvormidest väärilised tasud kätte saada."

EAÜ üheks arutluse all olevaks teemaks on tühja kasseti tasu, mida Eplik peab valitsuse tegemata tööks. "Meil on tühja kasseti tasu, mille nimi on juba absurd. Tegelikult on selle nimi "eratarbeks kopeerimise seaduse eelnõu" ehk seadus, mis peaks aitama kompenseerida tasusid, mida enam füüsiliselt ei laeku ja mida digitaalselt veel koguda ei suudeta," selgitab ta. Olukorra muutust ootab Eplik peatselt, sest mainitud seadus läheb Riigikokku tuleval sügisel. "Minu meelest on häbiasi, et ükski viimaste aja Eesti valitsustest ei ole sellega tegelenud."

Muusikud kurdavad, et suured muusikavoogedastusplatvormid maksavad liiga väikeseid autoritasusid. Näiteks maksab Spotify loo autorile 0,004 dollari senti ühe mängimise pealt. "Google'iga vaidlema minna ei saa, sest nemad kehtestavad ise oma mängureeglid. Näiteks lõppes Google'il leping Taani riigiga ja uue lepingu tegemisel tahtsid nad hakata maksma autoritele 70% väiksemaid tasusid. Sellega Taani autorid nõus ei olnud ning Youtube kustutas oma keskkonnast kogu Taani muusika," räägib Eplik ja tõdes, et sellistes tingimustes läbirääkimisi võimalik pidada ei ole.