Urmas E. LiivFoto: Robin Roots
Inimesed
13. august 2020, 16:38

Urmas E. Liiv koolitab nüüd uusi teletegijaid: ma olen juba nii vana, et ei tea, kas mul endal ekraanile asja on

Filmirežissöör ja saatejuht Urmas E. Liiv (53) leiab, et on teleekraanide jaoks juba vana ning hakkab sügisest Tallinna ülikoolis koolitama hoopis tulevasi telerežissööre, -toimetajaid ja -produtsente.  

Urmas E. Liiv, kes ka ise on õppinud Tallinna ülikooli filmiosakonna režii alal, asub sel sügisel kureerima Tallinna ülikooli Balti filmi, meedia kunstide ja kommunikatsiooni instituudi nüüdismeedia telemoodulit. "Hakkame koolitama uusi telerežissööre, -toimetajaid, -produtsente ja -saatejuhte, kui kellelgi on saatejuhigeen," räägib Urmas. 

Telemooduli õppekaval õppida soovijaid oli sel aastal rekordiliselt. "Varem ei ole kunagi olnud viit inimest ühele kohale. Väga paljud head inimesed jäid välja, kelle seas oli ka tuntumaid inimesi," räägib Liiv, et valituks osutusid kõik väga erinevad inimesed. 

Urmas E. Liivi sõnul märkas ta muutust eelmise aastaga juba sisseastumiskatsetel.  "Minu asumine kuraatoriks tõi kaasa selle, et kui siiamaani on sisseastujate hulgas olnud suur naiste ülekaal, siis nüüd tuli üllatuslikult väga palju mehi. Kursus ongi meestekeskne - kaheksa meest ja neli naist."

Tulevased magistrandid hakkavad Urmase käe all üles ehitama ka Tallinna ülikooli enda telekanalit. "Tulevased tudengid, ja mitte ainult magistrandid, hakkavad mängima televisiooni ja online-meediat, mis valmistaks neid ette päriseluks," tutvustab ta õhinaga. "See on esimene ülikooli telekanal. Kuidas see õnnestub või mis sellest edasi saab on järgmiste aastate küsimus. Seal nad saavad mängida mitte ainult üksikuid saateid või projekte, mida varem on tehtud, vaid nüüd tuleb terve telekanal," räägib Urmas, et telekanalit saavad jälgida nii kaastudengid kui ka väljaspool maja olevad inimesed. 

Tulevasi telemaastiku tegijahakatisi hindasid tuntud inimesed. "Valik toimus Anu Välba, Arbo Tammiksaare, Andres Jõesaare ja Külli Loo valvsa pilgu all," ütleb Urmas, et kursus tundub tema jaoks erakordselt lubav. "Äärmiselt põnevad inimesed, väga kihvtid katsed ja loomingulised tööd, mida nad sisseastumiseks tegid. Meil kõigil oli karp ammuli."

Urmas ise teleekraanile enam ei kipu, vaid keskendubki nüüd õpetamisele. "Ma ise olen telest eemal ja olen juba nii vana ka, et ei tea, kas mul sinna asja on. Ekraanil on vast juba kriitiline piir käes," ütleb ta.